Zlatica Gregorová Správy

FOTO, Duslo spustilo prevádzku Čpavok 4: Prišiel aj predseda vlády Pellegrini

Šaliansky chemický podnik oslavuje okrúhlu šesťdesiatku od svojho vzniku. Pri tejto príležitosti sa v priestoroch podniku konalo slávnostné spustenie modernej výrobnej jednotky.

Ilustračný obrázok k článku FOTO, Duslo spustilo prevádzku Čpavok 4: Prišiel aj predseda vlády Pellegrini
Foto: Zlatica Gregorová

Nová jednotka sa začala zabiehať vo februári tohto roka. Čpavok 3 neskôr odstavili a kapacitu výroby čpavku v novej prevádzke navýšili o 20%. Spustenie novej prevádzky si prišiel pozrieť predseda vlády SR Peter Pellegrini a minister hospodárstva Peter Žiga.

Vládna delegácia

Pozvanie okrem vedúcich zamestnancov podniku prijal aj primátor mesta Šaľa Jozef Belický aj starostovia zo šalianskeho okresu a ďalší pozvaní hostia. Prítomným sa predstavil aj generálny riaditeľ šalianskeho Dusla Petr Bláha.

Generálny riaditeľ Petr Bláha vyjadril radosť nad tým, že mohol privítať na hostí pri príležitosti spustenia spomínanej prevádzky Čpavok 4 a spustení do výroby v šalianskej továrni. Petr Bláha priblížil aj okamihy, kedy rozmýšľali nad tým, či opotrebovanú prevádzku 3 zmodernizovať alebo spustiť ďalšiu výrobnú jednotku. Aj to, či ju vybudovať v Šali, v Česku alebo v Nemecku. Vypočuli si mnoho odporúčaní, rád a nakoniec sa rozhodli pre vybudovanie jednotky Čpavok 4 v Šali.

310 miliónov eur

Ako ďalej v príhovore priblížil generálny riaditeľ Petr Bláha, nová jednotka má objem 1600 ton produkovaného čpavku denne, tá podľa neho dlhodobo zaistí aktuálne i uvažované potreby spoločnosti v blízkej budúcnosti. Ako riaditeľ dodal, ide o doteraz najväčšiu investíciu, ktorej hodnota je približne 310 mil. eur. Vznik jednotky v roku 2014 Čpavok 4 podporila vláda Slovenskej republiky aj Europarlament.

Predseda vlády SR Peter Pellegrini zdôraznil 60. výročie chemického podniku, ktorý považuje za nosný pilier slovenského chemického priemyslu. Peter Pellegrini vyzdvihol, že: „je to významný stabilizačný prvok pre viac ako 2000 zamestnancov a ich rodín, žijúcich tu, v tomto regióne.“

FOTO, Duslo spustilo prevádzku Čpavok 4: Prisiel aj predseda vlády Pellegrini
23
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM