Aktualizované Správy

FOTO + VIDEO: Farmári dorazili do Bratislavy. Traktory odstavili na 11 miestach v centre mesta

Nespokojní farmári odstavili svoje stroje na Primaciálnom námestí, Námestí SNP, Župnom námestí, Hodžovom námestí, pri trhovisku Miletičova a na ďalších miestach.

Zdroj: Dnes24.sk

Po spoločných rokovaniach s mestom sa farmári rozhodli neobmedzovať dopravu v Bratislave a znížili množstvo poľnohospodárskych strojov, s ktorými prišli do hlavného mesta.

11 stanovíšť v Bratislave

„Farmári nebudú stáť na cestách, ale v utorok ich bude možné stretnúť na 11 miestach v Bratislave – Primaciálnom námestí, Námestí SNP, Župnom námestí, Hodžovom námestí, pri trhovisku Miletičova, na "pápežskej lúke“ v Petržalke a na ďalších miestach," informoval hovorca Bratislavy Peter Bubla.

Nespokojní farmári chcú vyjadriť svoj nesúhlas so stavom v poľnohospodár­stve. Koniec ich protestu sa predpokladá vo štvrtok (21. 2.) večer alebo v piatok (22. 2.) dopoludnia.

Farmári budú mať centrum protestu na Tyršovom nábreží.

Mesto Bratislava oceňuje, že po spoločnom rokovaní farmári upustili od zámeru zviditeľniť svoje požiadavky blokádou ciest poľnohospodárskymi strojmi a v záujme pokojného priebehu formu protestu prispôsobia. Napriek tomu sa treba podľa magistrátu pripraviť na to, že od utorka do piatka sa budú v hlavnom meste presúvať poľnohospodárske stroje, čo môže spomaliť dopravu.

Polícia dohliada na bezpečnosť

„Určite farmárom nebudeme brániť vyjadriť svoj názor, samozrejme podľa toho, aká bude bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky,“ povedal policajný viceprezident Róbert Bozalka. Situáciu však komplikujú najnovšie dopravné obmedzenia zavedené kvôli výstavbe diaľnice D4 a rýchlostnej cesty R7 a rekonštrukcie ulice Mlynské nivy.

Polícia približne na rok zaviedla mimoriadne opatrenia, ktorých súčasťou je posilnenie počtu policajných hliadok, spustenie Call centra či on-line vysielania kamier z najfrekvento­vanejších úsekov.

Podľa riaditeľa krajského policajného zboru v Bratislave Adriana Pavlíka monitoruje polícia celú cestu poľnohospodárov zo všetkých regiónov až do Bratislavy. „Komunikujeme s mestom Bratislava, aby sme zabezpečili bezpečnosť a plynulosť premávky, a zároveň aby sme im umožnili vyjadriť svoje požiadavky,“ povedal Pavlík.

Farmári chcú v stredu (20. 2.) rokovať napríklad s predstaviteľmi ministerstiev vnútra, pôdohospodárstva či vlády o situácii malých pôdohospodárov, o fungovaní Pôdohospodárskej platobnej agentúry a iných témach.

Vallo sa stretol s farmármi

Na Tyršovo nábrežie prišiel medzi farmárov aj bratislavský primátor Matúš Vallo. Povedal, že rozumie požiadavkám farmárov a ocenil, že rešpektujú situáciu v hlavnom meste.

„Aj farmári budú jemní vo svojich aktivitách kvôli tomu, aby sme si všetci pripomenuli v pokoji túto tragickú udalosť,“ konštatoval Vallo v súvislosti s dianím v meste vo štvrtok, keď má byť spomienková akcia na zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho priateľku Martinu Kušnírovú.

Ak chcete dostávať pravidelný prísun aktualít z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku a Instagrame.

Protest farmárov v Bratislave
18
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Bratislava.dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM