Jakub Forgács Regióny

FOTO: Hotová radosť pre oči: Priečelie Haličského zámku má novú dominantu

Novou dominantou priečelia Haličského zámku je vyrezávaná baroková brána. Pozrite, ako vyzerá unikátny vchod!

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Hotová radosť pre oči: Priečelie Haličského zámku má novú dominantu
4
Galéria
Zdroj: TASR

Vyrezávaná baroková dubová brána s rozmermi 4 × 3,5 metra sa stala novou dominantou priečelia Haličského zámku nad obcou Halič v okrese Lučenec. Jej inštalácia je súčasťou obnovy zámku, v rámci ktorej v jeho priestoroch vznikol hotel Galicia Nueva.

Brána má dve hlavné krídla, strednú bránku pre peších a zasklený nadsvetlík v drevenom ráme. Vysoký rezbársky reliéf má bohatú ornamentiku s motívmi zo stočených akantových listov, z volút, barokových tvarov mušlí a rastlinných úponkov. Barokový štýl majú aj kované prvky brány.

Podľa slov Dušana Novotu, majiteľa firmy, ktorá bránu navrhla aj zhotovila, bolo prvým krokom vytvorenie šablóny priamo na Haličskom zámku. „V ateliéri sme potom podľa nej na veľkom pláte nakreslili bránu v mierke 1:1 so všetkými štukovými detailmi, rozvrhli sa čapovania, dlaby a rímsy. Na základe tohto modelu sme začali vyrábať drevený korpus brány,“ načrtol výrobný postup.

Na výrobu svojho diela potrebovali široké dubové drevo s hrúbkou osem centimetrov. „Nakoniec sa nám ho podarilo zohnať v Rakúsku a pochádza až z Chorvátska,“ dodal Novota s tým, že pri výrobe nepoužívali žiadne veľké stroje. „Bránu sme vyrábali ručne v malej rezbárskej dielni, za použitia ručného náradia,“ podotkol.

„Haličský zámok je objekt, ktorý bol v stredoveku hradnou pevnosťou a v 18. storočí bol barokovo prestavaný. Aj táto brána preto vychádza z barokových ideí, aby zapadala do rovnakého obdobia,“ doplnila autorka brány Oľga Novotová s tým, že inšpiráciou im boli zachované barokové brány z kaštieľov a iných historických objektov na Slovensku.

Pozrite si v priloženej fotogalérii zábery novej dominanty Haličského zámku!

V OBRAZOCH: Nová dominanta priečelia Haličského zámku
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM