Kristína Kožiaková Regióny

FOTO: Hugánske trhy sú obnovené. Mesto pokračuje v dávnej tradícii

Mesto nad obnovením trhov uvažovalo už dlhšie. Nezostalo len pri slovách. Prečo sa Brezňanom hovorí Hugáni a čo trhy ponúkajú?

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Hugánske trhy sú obnovené. Mesto pokračuje v dávnej tradícii
Zdroj: Dnes24.sk

Remeselné výrobky, pečené dobroty či liečivé výrobky. Na toto sme sa podľa radnice mohli tešiť. V Brezne odštartovali 14.júla Hugánske trhy. Pozrite si, čo všetko vám ponúkajú.

Trhy budú pravidelné

V nových stánkoch, ktoré sa prvýkrát objavili na verejnosti pri príležitosti Dní mesta Brezna, si môžete kúpiť rôzne ľudovo – umelecké a remeselnícke výrobky. Nechýbajú výrobky z dreva a prútia, ručne robená bižutéria a doplnky, obrázky, drevené a šité dekorácie, vyšívaný textil, ako aj pečené dobroty či liečivé výrobky z bylín.

„Tradícia stánkov bude pokračovať vždy vo štvrtok a v piatok každý párny týždeň v mesiaci,“ prezradila nám zástupkyňa primátora Petra Dzurmnová.

Prečo Hugánske trhy?

Brezňanom sa dodnes hovorí Hugáni. Ako sa na Horehroní traduje, názov pochádza od Hugenotov, čo bol kedysi bežný názov pre prívržencov kalvinizmu vo Francúzsku. Neskôr sa začal používať názov protestanti. V Brezne je silná evanjelická tradícia i osadenstvo.

Stánky inšpirované históriou

Brezno bolo v minulosti známym trhovníckym mestom. V súčasnosti je už podobných príležitostí pomenej, no dodnes sa medzi miestnymi tešia veľkej obľube.

„Aj preto sme pri nákrese nových mestských stánkov vychádzali z historických fotografií a poňali ich ako odkaz na niekdajšie hugánske trhy“, ozrejmil námet svojej inšpirácie architekt Peter Iľanovský z investičného odboru Mestského úradu v Brezne.

Môže vás zaujímať:

Pokoj v duši aj Varúj…! 5 známych filmov natočených v okolí Brezna

9 tipov na víkendový relax: Podujatia v Brezne a okolí nabité zábavou

FOTO: Breznianske Hugánske trhy obnovené. Pozrite čo ponúkajú stánky
10
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM