Eliška Šándorová Regióny Zo Slovenska

FOTO: Jankine ruky dokážu upliesť čokoľvek z čohokoľvek: Anjela i netradičné vence

Janka Lauková (35) patrí k tým šťastlivcom, pre ktorých je práca nielen chlebíčkom, ale najmä činnosťou, ktorá baví. Jej výtvory zdobia stovky domácností.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Jankine ruky dokážu upliesť čokoľvek z čohokoľvek: Anjela i netradičné vence
Zdroj: Jana Lauková

Keby mala ďalší pár rúk, aj tak by nestíhala! O krásne a doslova detailne vypiplané výtvory Janky Laukovej je obrovský dopyt. Hoci v obchodoch dnes nie je problém kúpiť vianočný veniec či aranžované výzdoby, mnohí ľudia sa radšej poobzerajú po poctivej remeselnej práci šikovných ľudí.

Ak zháňate originálny darček či chcete vlastnú dekoráciu na každú príležitosť, máte to len na skok od Lučenca. V obci Cinobaňa si môžete dať zhotoviť čokoľvek a z čohokoľvek.

Materská všetko zmenila

Kým sa Janka našla v aranžovaní, prešla si viacerými povolaniami. Skúšala to ako opatrovateľka, servírka vo vysokohorskom švajčiarskom hoteli či zástupkyňa vedúcej v poisťovni.

K svojej terajšej práci — aranžovaniu —, sa dostala vďaka materskej dovolenke. Kým mnohé mamičky práve počas tohto obdobia „nemajú na nič čas“, Janka, práve naopak, potrebovala svoje ruky aj niečím zamestnať.

„Začala som pletením z papiera, čo bolo dosť prácne. Najprv si ušúľať ruličky a potom z nich pliesť či už košík, alebo anjela. Pletenie z papiera ma však až natoľko nenapĺňalo,“ spomína Janka na svoje začiatky spred troch rokov.

O tom, že jej práca je žiadaná, svedčí aj to, že Janka sa dostala do celoslovenskej súťaže „Čo dokáže mama“. Prebojovala sa do TOP 60 výrobkov spomedzi 790.

Bez podpory partnera by to, samozrejme, nešlo. Mať po dome všade krabice a kvety, chce aj dávku tolerancie mužskej polovičky. A nielen to.

„Všetky svoje výtvory si fotím a štylizujem sama, naučila som sa fotiť a pracovať vo photoshope, čomu vďačím svojej polovičke-fotografovi,“ hovorí s úsmevom Janka.

Janka Lauková a jej práca
14
Galéria
Zdroj: Jana Lauková

Vyrobí takmer všetko!

To, čo ju takpovediac okamžite nadchlo, bolo aranžovanie. Z počiatočných pokusov vznikali úžasné výtvory, ktoré si, pochopiteľne, okamžite našli zákazníkov. Janka si založila vlastnú stránku na sociálnej sieti a má už cez 19-tisíc odberateľov. Práve tá je jej akousi výkladnou skriňou, kde si môžete nájsť jej krásne výtvory.

„Okrem aranžmánov, vencov, ikebán sa venujem aj aranžovaniu svadobných kytíc a doplnkov ako sú náramky, pierka, ozdoby do vlasov. Mám široký záber práce a naaranžujem takmer všetko,“ hovorí Janka.

Na svoju prácu používa umelé, textilné i sušené kvety. Všetko krásne dozdobuje rôznymi druhmi okrasných tráv či bobúľ.

Práce vyše hlavy

Pomocníkov mladá aranžérka nemá a pracuje sama v dielničke. Zákazníčky jej dôverujú. Hoci majú svoju predstavu, často nechávajú výsledok práce na jej kreativite a nápaditosti. A akú najnáročnejšiu zákazku dostala?

„Mala som zákazku na vyrobenie vianočnej girlandy, ktorej veľkosť bola 3,5 metra a jej výroba mi zabrala približne päť hodín práce,“ hovorí Janka. Ako inak, pomedzi zaneprázdnené ruky, z ktorých vianočné výtvory skrášlia ďalšie slovenské domácnosti.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM