Správy

FOTO: Keď aj ten, čo straší, dokáže fascinovať. Búrky a blesky pútajú

Počasie u nás bude v najbližších dňoch spájané s výskytom búrok. A práve tie mnohých desia, veď keď zahrmí, čo dokonca udrie blesk, môže sa pritrafiť aj tragédia.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Keď aj ten, čo straší, dokáže fascinovať. Búrky a blesky pútajú
Zdroj: TASR

Na Slovensku sme takých mali v ostatných rokoch hneď niekoľko.

Smutné spomienky

Miestom, kde sa dejú obrovské tragédie je Veľký Rosutec, kde za posledných dvanásť rokov umreli na zásah bleskom už piati ľudia. Naposledy v júli 2015 česká turistka.

V lete 2015 sa veľké nešťastie stalo v dedine pri Gelnici zvanej Kluknava. Tu blesk udrel do stromu, ktorý spadol na dvanástich ľudí, 39 ročná matka troch detí to neprežila.

Pred šiestimi rokmi zasa blesk zabíjal na bratislavskom kúpalisku, počas búrky sa niektorí návštevníci schovali pod stromy a pre 52 ročnú ženu sa toto rozhodnutie stalo osudným.

PREČÍTAJTE SI: Fosforeskujúci cement môže zachrániť životy šoférov. Odstaví jeho výrobu cena?

Prípady zo zahraničia

Smutné prípady pozorujeme aj v zahraničí. Ešte v roku 2011 usmrtil blesk v Ugande učiteľku a osemnásť detí, koncom júla 2015 prišli v mexickom štáte Guanajuato pri mohutnej búrke o život siedmi ľudia, z toho štyri deti. V októbri 2014 sa zasa nešťastie prihodili v Kolumbii a vyžiadalo si jedenásť obetí.

Sú však aj takí, ktorých búrky nielen nevystrašia, ale sú počas nich vo svojom živle. Hovoríme o „lovcoch bleskov“, akčne naladených fotografoch, ktorí ožívajú práve v momente, kedy sa začína zhoršovať počasie.

A nebyť ich, nemáme k dispozícii naozaj impozantné zábery, ktoré zachytávajú jedinečný prírodný úkaz v najrôznejších scenériách.

Čerstvým príkladom je Paríž, kde blesk koncom mája 2016 zasiahol skupinu detí, šesť z nich je vážne zranených, v meste Hoppstädten v štáte Porýnie-Falcko zasa táto prírodná sila zasiahla 35 ľudí, z toho 30 detí. najhoršie je na tom rozhodca, ktorý bojuje o život.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM