Lenka Fedorová Regióny Rôzne Zo Slovenska

FOTO: Košické lokálne platidlo rozšírila druhá emisia päťdesiatdukátu

OZ Košický dukát prezentoval košický 50 dukát za účasti svetoznámych medailérov a autorov košického dukátu Miroslava a Branislava Ronaia z Kremnice.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Košické lokálne platidlo rozšírila druhá emisia päťdesiatdukátu
7
Galéria
Zdroj: TASR

V Košiciach predstavili druhú emisiu košického päťdesiatdukátu. Jeho autormi sú medailéri Branislav a Miroslav Rónaiovci. Ide o lokálne platidlo používané v metropole východu.

Podľa predsedu občianskeho združenia (OZ) Košický dukát na výmenu tovarov a služieb a autora myšlienky lokálneho platidla v Košiciach Vladimíra Gürtlera ide o úspešný projekt, do ktorého sa pridávajú rôzne prevádzky.

„V praxi to funguje tak, že ľudia, ktorí majú dukáty, ich môžu reálne minúť v prevádzkach, ktorých je už viac ako 30, a potom vzájomne si tie prevádzky dukáty medzi sebou vymieňajú za rôzne tovary a služby a takisto aj medzi občanmi,“ uviedol Gürtler.

Ako povedal, ide o to, aby členský princíp fungoval tak, že ľudia, členovia OZ Košický dukát na výmenu tovarov a služieb, budú podporovať lokálnu ekonomiku obehom dukátov.

„Predpokladáme, že v roku 2018 bude vydaný strieborný stodukát, ako jednouncovka a uvažujeme aj o nomináli 20. Tým by sme skompletizovali zbierku dukátov, keďže doteraz boli vydané jednodukát, dvojdukát, päťdukát, desaťdukát a teraz päťdesiatdukát ročník 2017,“ dodal Gürtler.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM