Jaroslava Parašínová Kultúra Zo Slovenska

FOTO: Lennon, zvieratá aj abstrakcia. Mladý Brezňan vytvára unikátne maľby

Michal Lunter a umenie patria k sebe. Hoci svoje diela tvorí popri práci, maľovaniu sa venuje naplno. Dostal sa k nemu vskutku kurióznym spôsobom.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Lennon, zvieratá aj abstrakcia. Mladý Brezňan vytvára unikátne maľby
35
Galéria
Zdroj: archív Michala Luntera

Brezňan Michal Lunter (33) vyštudoval informatiku na Slovenskej technickej univerzite. V oblasti výtvarnej tvorby nemá žiadne vzdelanie. Učí sa systémom pokus-omyl popri zamestnaní. Onedlho to bude už takmer 10 rokov, čo namaľoval svoj prvý obraz. Čo všetko o sebe prezradil umelec, ktorý tvorí pod umeleckým menom Lump Art?

Spomínaš si na prvý moment, kedy si sa pohrával s myšlienkou, venovať sa umeniu?

Ono to prišlo tak nejak nečakane. Vždy som rád skúšal nové veci. Raz som sa ocitol v malom anglickom mestečku uprostred búrky, bez dáždnika a nemal som sa kam schovať. Vbehol som do obchodu s umeleckými potrebami. Všetko mi tam pripadalo super kvalitné a farebné. Kúpil som si sadu štetcov, farieb a plátien pre začiatočníkov. V ten večer vznikol aj môj prvý obraz. A potom to už nejako išlo.

Odkedy sa venuješ výtvarnej tvorbe a koľko obrazov si už namaľoval?

Maľujem presne od 4. novembra 2008 a odvtedy som stihol zhruba 200 obrazov.

Akou technikou diela tvoríš?

Maľujem špeciálnou technikou, ktorú som si vyvinul sám. Je to niečo ako 3D maľba. Používam lep, farby a kúsky plátna, resp. látky, z ktorých modelujem svoje obrazy. Potom ich maľujem.

Akú galériu si navštívil po prvýkrát?

V normálnej galérii som bol prvýkrát asi v Londýne. Pamätám si, že ma tam zaujali nejaké veľmi tmavé portréty. Boli úžasne nasvietené, tak to vyzeralo geniálne. Bol tam aj Van Gogh a jeho Slnečnice a kopa ľudí okolo, no mne sa nezdali byť tak krásne. Inak mám Vincenta veľmi rád. No skôr sa mi páči súčasné umenie a umelci, ktorí experimentujú. V galériach ako je Mocak v Krakowe by som vedel stráviť aj dva dni.“

Zdroj: archív Michala Luntera

Čo je tvojím najobľúbenejším motívom tvorby ?

Motívy sa menia, snažím sa obrazy maľovať ako sériu. Pred časom som robil sedem veľkých portrétov ľudí, ktorých obdivujem. Boli medzi nimi osobnosti ako Stephen Hawking, Charles Darwin, John Lennon, Steve Jobs, Albert Einstein, Henry Thoreau, a Vincent Van Gogh. Vo všeobecnosti mám blízko k čudným alebo pochmúrnym veciam. Rád používam čiernu farbu a maľujem obrazy, ktoré pôsobia melancholicky, ale na druhej strane rád robím aj farebné a energické obrazy. Možno je to náladou. Najlepšie je toto všetko skĺbené práve v sérii Weird animals, na ktorej teraz pracujem. Mala by pozostávať z 10 až 13 obrazov. Mám tiež veľmi rád havrany.

Ako vyzeral tvoj prvý obraz?

Môj prvý obraz vyzeral ako lietajúci tanier v odtieňoch zelenej. Bolo to také, expresívne. Pri takých dielach sa veľmi zabávam, aj keď sa často stane, že je od farby podlaha, nábytok, dokonca aj plafón. Diela, na ktorých je niečo konkrétne, sa už maľujú ťažšie. Ale tiež si to užívam, hlavne keď sa to dostane do bodu, že sa začína podobať obrázku v mojej hlave.

Aké výstavy máš najradšej?

Pravdupovediac, nemám rád také tie klasické výstavy s vernisážou, kde sú pozvaní ľudia a očakáva sa odo mňa pár slov. Takže sa do takého niečoho ani netlačím. Skôr mi vyhovujú výstavy v obchodných centrách, kde sa výstava nainštaluje a za pár týždňov ju vidí niekoľko tisíc ľudí. Tešia ma hlavne reakcie ľudí, ktorí mi potom píšu svoje dojmy.

Kedy k tebe prichádza múza?

Väčšinou ma kope v noci, keď si ľahnem do postele. Vtedy musím zobrať mobil a urobiť si poznámku. Spokojný zavriem oči a o minútku si píšem ďalšiu a ďalšiu. No inšpiruje ma skoro všetko. Podľa mňa je to skôr o tom, že sa treba vedieť na svet správne pozerať, nachvíľu zastať a zamyslieť sa.

Myslíš si, že sa umeniu budeš venovať po celý svoj život?

Mal som aj zlé obdobia, keď som chcel s umením prestať, ale ono to nejde. Je to vášeň, poslanie, terapia a všeličo iné. Takže si myslím, že maľovať budem už navždy, keď mi to sily dovolia (ale vlastne aj keď nedovolia, lebo kde je vôľa tam je aj cesta). Na záver by sa mi hodil jeden pekný citát od pána Wericha: “Umenie je ako slnko, ktoré sa tiež nikomu nevtiera. Keď zatiahnete záclony a zatvoríte okenice, tak vám slnko do bytu nelezie, lenže je to vaša chyba, pane, že chcete žiť potme.”

Pozrite si Michalove unikátne výtvory v priloženej fotogalérii!

V OBRAZOCH: Unikátne diela mladého Brezňana
35
Galéria
Zdroj: archív Michala Luntera
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM