Jakub Forgács Zo Slovenska

FOTO: Malý Slovenský raj pri Bystrici. Poznáte krásy Malachovskej tiesňavy?

Neďaleko Banskej Bystrice máme hotový prírodný klenot s vodopádom. Vyberte sa s nami kúsok za Malachov!

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Malý Slovenský raj pri Bystrici. Poznáte krásy Malachovskej tiesňavy?
45
Galéria
Foto: Andrej Šebela

Malachovský potok sa počas tisícročí postupne zarezával do Kremnických vrchov a prehlboval Malachovskú dolinu. V mäkších horninách dolinu rozšíril viac, ale v odolnejších dokázal vyhĺbiť len úzku tiesňavu. Takýto tiesňavovitý charakter má asi 200 metrov dlhý úsek Malachovského potoka, Malachovská tiesňava. V tomto období je to ideálne miesto, kam sa môžete vybrať na výlet s rodinou či priateľmi.

Aj keď strmé svahy až skalné steny sú vysoké len do 15 metrov, vznikli tu esteticky atraktívne zátišia s charakterom akoby vypožičaným zo Slovenského raja.

Dominantou tiesňavy je Malachovský (Cúdenický) vodopád, ktorý leží v strednej časti tiesňavy. Vodopád je najkrajší, keď ním prepadá najviac vody – na jar po roztopení snehu, ale aj po dlhších letných a jesenných daždivých obdobiach. V tuhých razoch sa zase premieňa na svetlomodrobiely ľadopád. Jeho krásu znásobuje poludňajší slnečný svit, prenikajúci cez jedľobukový les. Meniacu sa atmosféru vodopádu si môžete pri rôznych vodných stavoch a v rôznych ročných obdobiach vychutnať z lavičky alebo priamo z koryta Malachovky.

V prípade tohto malého vodopádu nejde o prirodzený prírodný výtvor, ale o prepad vody vzniknutý odrazením bočného prítoku Široká voda a následným pretrhnutím bočného násypu umelého starého vodného jarku.

Pozrite si v priloženej fotogalérii krásy Malachovskej tiesňavy a vodopádu!

V OBRAZOCH: Malachovská tiesňava, prírodný klenot pri Bystrici
45
Galéria
Foto: Andrej Šebela
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM