Jakub Forgács Správy

FOTO: Mestský park sa možno zmení na nepoznanie. Nové INFO o pripravovanej revitalizácii

Vedenie mesta plánuje projekt obnovy a revitalizácie Mestského parku predstaviť na júnovom zasadnutí mestského zastupiteľstva. Aký je hrubý odhad výšky investície?

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Mestský park sa možno zmení na nepoznanie. Nové INFO o pripravovanej revitalizácii
3
Galéria

Prednedávnom uverejnil primátor Ján Nosko na svojej oficiálnej facebookovej stránke vizualizácie, ako by mohol vyzerať Mestský park v Bystrici po revitalizácii. Zisťovali sme preto viac o tomto projekte, ktorý zaujal mnohých Bystričanov.

Investícia cca 1,8 milióna eur

„Vedenie mesta plánuje projekt obnovy a revitalizácie Mestského parku predstaviť na júnovom zasadnutí mestského zastupiteľstva. Hrubý odhad výšky investície pred verejným obstarávaním prestavuje sumu cca 1,8 mil. eur, preto chce mesto na tento účel žiadať o eurofondy,“ uviedla pre spravodajský portál Bystrica 24 hovorkyňa primátora Zdenka Marhefková.

„V súčasnosti sa projekt žiadosti o nenávratný finančný príspevok z Integrovaného regionálneho operačného programu finalizuje. Termín na predkladanie žiadostí je začiatkom júla 2018. V prípade bezproblémového procesu schvaľovania žiadosti a úspešnosti projektu by sa práce mohli začať koncom jesene 2018,“ pokračovala hovorkyňa.

„Keďže ide o národnú kultúrnu pamiatku, všetky zámery a návrhy boli prísne kontrolované a odsúhlasené odborným garantom – Krajským pamiatkovým úradom. Zdôrazňujeme, že celková koncepcia parku (terénne úpravy, obnova miestnych komunikácií, výmena mobiliáru, osvetlenia, osadenie nových prvkov – fontán a pod.) je KPÚ už odobrená. Filozofia obnovy parku bola odkomunikovaná s odbornými útvarmi a organizáciami v rámci mesta Banská Bystrica,“ dodala Marhefková so slovami, že názor nikdy nebol jednotný, preto sa pristúpilo k zachovaniu relaxačno-oddychovej funkcie, ktorú Mestský park plní dodnes.

Čo s dreveným altánkom?

Prikladáme aj stanovisko Krajského pamiatkového úradu. „Pri riešení návrhu obnovy a revitalizácie národnej kultúrnej pamiatky – Mestského parku sme sa na celý zámer pozerali komplexne a to s dôrazom na predmet ochrany, t. j. urbanisticko-architektonickú a výsadbovú kompozíciu z čias založenia parku. Prehodnocovali sme rozsah funkcií parku a ich adekvátne využitie pre potreby súčasnosti. Našim zámerom je, aby celkové riešenie umožnilo rehabilitovať pôvodné historické hodnoty parku a súčasne harmonicky umožňovalo poňať viac aktuálnych potrieb pre jeho kultúrno-spoločenské využitie „on air“ – organizovanie menších komorných koncertov, divadelných predstavení či iných alternatívnych podujatí, a to aj s ohľadom na ich technické zabezpečenie (ozvučenie, osvetlenie…)," hovorí riaditeľka Krajského pamiatkového úradu Zuzana Klasová.

"Drevený altánok nie je originálnym prvkom Mestského parku a do jeho centrálnej polohy bol situovaný sekundárne. Svojou konštrukciou vytvára podmienky len pre jednostranné aktivity a neumožňuje iné formy variabilného využitia. Vzhľadom na všetky tieto okolnosti sme požadovali zachovanie akcentu zhromažďovacej funkcie centrálneho kruhového priestoru s možnosťou rozptylu do jednotlivých diagonálnych komunikácií a súhlasili s novým architektonickým riešením, ktoré je symbolickým odkazom dnešnej podoby altánku,“ dodala Klasová.

Pozrite si v priloženej fotogalérii zábery, ako by mohol Mestský park vyzerať po revitalizácii!

V OBRAZOCH: Predstavy o revitalizácii Mestského parku v Bystrici
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM