Ivana Kováčiková Regióny

FOTO: Na bystrickej škole vzniká jedinečná mozaika vesmíru. Ruku k dielu priložili žiaci aj riaditeľka!

Originálny nápad prerástol očakávania. Skupina dobrovoľníkov sa pustila do pokračovania krásneho projektu na bystrickom sídlisku. Ich práca nadchla učiteľov a žiakov školy na Sitnianskej ulici. Prečo začali zamestnanci prinášať kachličky a na čom aktuálne pracujú?

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Na bystrickej škole vzniká jedinečná mozaika vesmíru. Ruku k dielu priložili žiaci aj riaditeľka!
Foto: Ivana Kováčiková / Zdroj: Dnes24.sk

Projekt Sásovská mozaika sa dočkal pokračovania. Na viac ako 100 m2 sa realizuje jedinečná kombinácia maľby a mozaiky. Celkový proces je časovo náročný. V sídle občianskeho združenia Fopart na Tatranskej ulici vopred pripravia nákres a následne sa konzultuje s pani riaditeľkou. Mozaiky planét sa pripravujú externe na jednotlivých stanovištiach lepením úlomkov kachličiek na sieťku. Pripravené planéty sa potom upevňujú na stenu, čo výsledne predstavuje päťhodinovú prácu šiestich ľudí. Podklad musí byť špeciálne technicky pripravený, aby odolal zmenám počasia. Z technologického hľadiska to nie je vhodné robiť v zime. Ide o poctivú prácu, ktorá má priniesť skutočnú hodnotu v sídlisku.

Do práce sa pustila aj riaditeľka

Celkovú myšlienku priblížil Matúš Hlobil z OZ Fopart. „S pani riaditeľkou sme sa zhodli , že každý je súčasťou diela a koniec koncov, aj toho vesmíru. Jeden čriepok v mozaike symbolizuje maličkosť jednotlivca, no ako celok sme jedinečné dielo.„Pozadie slnečnej sústavy je tvorené kombinovanou technikou, ide o mix techník maľby s použitím prevažne akrylu a spreja. "Výsledok vytvorí ilúziu priestoru akoby 3D efekt,“ doplnil Matúš. Ľudia pracujú s využitím vlastných prostriedkov, bez nároku na honorár, len s radosťou a myšlienkou, zanechať po sebe niečo pekné. Dielo uchvátilo riaditeľku, pedagógov aj žiakov.

Ako uviedla riaditeľka Dana Edlingerová, pôvodne mozaika nemala mať také veľké rozmery. Nadšenie zamestnancov sa prejavilo tak, že neraz prišli do práce s kachličkami pod pazuchou. Veľmi pomáha aj pán školník. „Je to založené na nadšení, radosti a odovzdaním svojej práce. Bez väčšej cielenej projektovej finančnej podpory, iba formou dobrovoľníctva,“ doplnila riaditeľka, ktorá sama neraz priložila ruku k dielu.

Najťažšou bude Zem

Mravenčia práca je náročná nielen pri príprave, ale aj samotnom lepení a inštalovaní pripravených planét. Koncom apríla organizovali na Sitnianskej aj workshop, ako komunitnú aktivitu. Zapojilo sa 30 učiteľov a mal aj obrovskú podporu zo strany rodičov. V škole mali zriadené tri samostatné pracoviská, na ktorých sa pracovalo na zhotovovaní mozaiky. Lešenie, ktoré stojí už tretí týždeň, bezodplatne zapožičala stavebná firma.

Výtvarníčka Jana Šustrová, ktorá tvorí pedagogický dozor, prezradila, že realizácia prebieha počas hodín výtvarnej výchovy, estetickej výchovy ale hlavne ako voľnočasová aktivita. Žiaci sa stretávajú väčšinou vo štvrtky. Najnovšou planétou, ktorá pribudne na stene, je Zem. ​Mozaikovalo sa externe v sídle Fopartu.​ Na príprave sa podieľali aj ​ôsmačky Katka a Aďa. „My sme boli vybrané na planétu Zem, pretože to je najťažšia planéta. Treba veľa detailov.“ povedala Katka. „Pri iných planétach sa stačilo zamerať iba na farby, ale tu sme vyznačili viac kontinenty a všetko. Dali sme si záležať, lebo nás umenie baví,“ doplnila ju Aďka.

Prvá etapa by mala skončiť do konca júna, aby žiaci ukončili školský rok s kompletnou stenou. Na priľahlej budove bude mozaika pokračovať. Z vesmíru bude prechod cez oblaky do zelenej krajiny. Časť prác bude prebiehať aj počas prázdnin a v priebehu septembra by sa mohlo dokončiť celé nádvorie.

Pozrite si v našej fotogalérii jedinečnú mozaiku na bystrickej škole!

Čítajte tiež:

Mladej učiteľke UMB učarovala pomoc druhým: Vďaka dobrovoľníctvu som bohatá

FOTO: Stavebný ruch na bystrických uliciach. Ako a kde prebiehajú obnovy chodníkov?

FOTO: Nadšenie celej komunity pre projekt. Mozaika na Sitnianskej krok po kroku.
24
Galéria
Zdroj: Fopart
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM