Aktualizované Lucia Lauková Šport Regióny

FOTO: Nad Nitrou sa vznášajú vetrone, pod Zobor pricestovalo 135 pilotov

Letisko v Janíkovciach sa premenilo na dejisko medzinárodnej plachtárskej súťaže. Tento rok prilákal Pribina cup 135 pilotov.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Nad Nitrou sa vznášajú vetrone, pod Zobor pricestovalo 135 pilotov
10
Galéria
Zdroj: TASR

Najväčšie medzinárodné športové podujatie v bezmotorovom lietaní odštartovalo 13. apríla registráciou účastníkov. Z príhlasených 158 pilotov pricestovalo do Nitry 135 pilotov z 19 krajín sveta. Za 17. ročníkom súťaže Pribina cup merali viacerí stovky kilometrov.

Napriek premenlivému počasiu sa rozhodli piloti so svojimi strojmi vzlietnuť aj vo štvrtý súťažný deň, teda v utorok 18. apríla. Z letiska v Janíkovciach odštartovali prví piloti o 12.30. Vo vzduchu sa dokážu udržať niekoľko hodín.

„Na súťaži sa zúčastnila skutočne svetová špička, ktorá dokazuje svoje kvality. Aj napriek dažďovým prehánkam sú vo všetkých triedach odlietané tri platné disciplíny. Najlepší dosahujú veľmi vysoké priemerné rýchlosti na trati,“ povedal člen realizačného tímu Aeroklub Nitra, Marián Hadnagy.

Súťaže sa aj tento rok zúčastnil 50-ročný poľský pilot Adam Czeladzkí, ktorý presadol z vozíčku do svojho vylepšeného vetroňa, ktorý ovláda rukami.

Pozrite si fotografie zo štvrtého súťažného dňa Pribina cup-u v Nitre.

FOTO: Nad Nitrou sa vznášajú vetrone, pod Zobor pricestovalo 135 pilotov
10
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM