ELA Správy Zo zahraničia

FOTO: Nevídaný prírodný úkaz. Na oblohe sa objavil ZELENÝ búrkový mrak. Čo ho spôsobilo?

Búrka, ktorá sa prehnala v utorok večer v Sioux Falls v Južnej Dakote, nebola obyčajná a mnohí takúto búrku ešte nevideli. Ide o špecifický prírodný úkaz, ktorý sa neobjavuje veľmi často.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Nevídaný prírodný úkaz. Na oblohe sa objavil ZELENÝ búrkový mrak. Čo ho spôsobilo?
7
Galéria

Američania nemohli uveriť vlastným očiam a tento jav húfne fotili. Na internete sa tak objavilo množstvo fotografií zvláštnej zelenej oblohy. Obloha mala zelenú až neonóvú farbu. Chceme upozorniť, že snímky neprešli žiadnou úpravou alebo filtrami a sú autentické.

Ako je to možné?

Kvôli slnečnému žiareniu, ktoré sa láme na kvapkách vody vo vnútri a pod mrakmi, je zvyčajne charakteristické modré alebo tmavomodré svetlo.

„Keď je však Slnko nízko, svetlo sa zmení na oranžové a červené, čo sa stretáva s modrým svetlom búrok zúriacich pri západe slnka, a modro-červená kombinácia tak vytvára špeciálne zelené svetlo,“ vysvetľuje tento krásny úkaz portál iMeteo.sk.

Tento jav sa vyskytuje najčastejšie vo vysokých, vyvinutých búrkových oblakoch, ktoré sú často sprevádzané silným krupobitím a tornádami.

Najmä v USA je preto zaužívaným mýtom, že zelená búrka zaručene prinesie tornádo či ničivé krupobitie. V skutočnosti zelená búrka nemá väčšiu šancu na spomínané ničivé javy ako tradičná modrá.

Zdroj: YouTube.com
V USA vyčíňala búrka sfarbená na zeleno
7
Galéria

Prečítajte si aj:

Zdroj: iMeteo.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM