Peter Simon Regióny

FOTO: Niekdajšia atrakcia neďaleko Rožňavy dožíva, majiteľ narazil na problém

Kto by nepoznal známu atrakciu pri Dedinkách. Tá však od roku 2012 nefunguje. Zisťovali sme, prečo je momentálne v tak žalostnom stave.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Niekdajšia atrakcia neďaleko Rožňavy dožíva, majiteľ narazil na problém
Zdroj: TASR

Turisti z Rožňavy, ale aj tí zahraniční. Všetci ju využívali. Lanovka, ktorá premávala z Dediniek na Geravy momentálne dožíva svoju éru. Pozrite sa, ako vyzerá odstupom času.

Niekdajšia pýcha teraz na hanbu

Sedačková Lanovka Dedinky – Geravy, ktorá viedla horským prostredím z Dediniek na planinu Geravy, momentálne pripomína už len časy minulé. Mnohí ju považovali na najkrajšiu, keďže ponúkala nezabudnuteľnú scenériu na krásy Slovenského raja.

Podľa starostu obce Dedinky Milana Červenku sedačková lanovka nefunguje od roku 2012. Turisti sa však na ňu stále pýtajú.

Obec je bezmocná, lebo…

„Lanovku vlastní spoločnosť z Košíc. My, ako obec sme malým akcionárom, no chceli by sme ju prebrať do nášho vlastníctva. Patrila by obci a následne by sme sa určite posnažili o jej sprevádzkovanie. O sume, ktorú by sme do lanovky investovali, sa teraz ešte nemôžeme baviť. Určite by v prvom rade trebalo urobiť hlbšiu analýzu celkového stavu,“ prezrádza starosta známej obce.

„Lanovka by v našej lokalite určite oživila turistický ruch. Záujem o lanovku je z každej strany. Nechceme, aby takto odišla do stratena. Podľa môjho názoru je sedačková lanovka jednoznačný ťahák, ktorý treba oživiť. Určite by jej funkčnosť napomohla cestovnému ruchu nielen našej obci ale aj okolitým z druhej strany vrchu Geravy,“ uviedol ďalej pre Rožňava 24, Milan Červenka.

Čo na to súčasný majiteľ?

Pýchu Dediniek rekonštruovali dvakrát. V roku 1986 zabezpečovací systém a o niekoľko rokov neskôr sa obnovovala stanica a trať. Lanovka mala kapacitu 270 osôb za hodinu v jednom smere. Pozrite si aktuálne fotografie, ktoré zachytávajú ako samotnú lanovku, tak aj jej stanice.

Oslovili sme aj Vladimíra Hrica riaditeľa predstavenstva spoločnosti LOKOMOTÍVA a.s. Košice, ktorá vlastní daný objekt.

Lanovka podľa neho prestala fungovať z dôvodu zmeny parametrov na elektrickom obvode, motorov a samotného ovládača.

„Táto výmena stojí neskutočne veľa peňazí. Dávnejšie sme robili prieskum na sedačkovej lanovke odborníkmi z firmy, ktorá ju ešte postavila. Je z Českej republiky a ich záverom bolo, že treba investovať vyše 10 miliónov českých korún, čo je v prepočte viac ako 370 000 eur. A teraz nastáva problém, že my ako spoločnosť v danej lokalite nemáme také zisky, že by sme dokázali tieto náklady vykryť. My sme to Dedinkám ponúkli a už oni by to mali cez rôzne investičné fondy skúsiť oživiť. Je to však určite veľký problém, že nefunguje. Sú to veľké peniaze, my sme to skúšali aj cez VUC-ku, no tá má tiež obmedzené prostriedky,“ povedal pre náš web Vladimír Hric.

Ako dodal Hric, lanovku prevádzkovali od roku 1990 a určite by v tom chceli pokračovať, no vysoké investície a nákladovosť im to nedovoľuje.

Obrazom: Schátraná lanovka na Geravy
10
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM