Eva Mikulová Správy Zo Slovenska

FOTO: Novinka v košickej zoo: Pribudli malí ľudoopi, konkrétne dva samce gibona zlatolíceho

Gibony zlatolíce žijú na malom území vo Vietname, Laose a Kambodži. Sú monogamné, vytvárajú páry na celý život. Žijú v rodinných zoskupeniach, spolu rodičia a deti.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Novinka v košickej zoo: Pribudli malí ľudoopi, konkrétne dva samce gibona zlatolíceho
5
Galéria
Zdroj: ZOO Košice

Pred týždňom pribudol do našej ZOO nový druh primáta. Patrí do skupiny malých ľudoopov. To, čím vás na prvý pohľad upúta, sú dlhé predné končatiny. Slúžia mu na pohyb v korunách stromov, čiže na rúčkovanie.

Spievajú

Ráno a večer sa ozývajú hlasitým spevom. „Dva samce gibona zlatolíceho sme na odporúčanie koordinátora európskeho záchranného programu (EEP) získali zo ZOO Olomouc. Ide o súrodencov. Baxi sa narodil 15. apríla 2011 a Budy 22. októbra 2013,“ informovala nás hovorkyňa zoo Eva Malešová

Gibony zlatolíce žijú na malom území vo Vietname, Laose a Kambodži. Sú monogamné, vytvárajú páry na celý život. Žijú v rodinných zoskupeniach, ktoré tvorí rodičovský pár a maximálne štyri mláďatá, ktoré sú závislé od svojich rodičov.

Samica po sedemmesačnej gravidite rodí len raz za dva – tri roky jedno mláďa, keďže obaja rodičia sa o potomka dlho starajú. Samicu od samca spoznáte na prvý pohľad. Samec je čierny so zlatými lícami, samica má krémovožltú farbu s čiernym chocholkom na hlave.

Živia sa ovocím, plodmi, listami, kvetmi, ale aj hmyzom. Gibony patria v prírode medzi ohrozené druhy. Hlavným dôvodom ich úbytku sú klčovanie pralesa a lov. „Košická ZOO participuje od minulého roku na projekte záchrany gibonov rodu Nomascus vo Vietname. Príchod gibonov zlatolícich do Košíc môžeme považovať za prelomovú udalosť. Prvý raz v histórii totiž chováme zástupcov ľudoopov,“ dodáva E. Malešová.

Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM