Eva Drugdová Regióny Zo Slovenska

FOTO: Obrovský prírodný úkaz neďaleko Zvolena. Bátovský balvan sa oplatí vidieť

Neďaleko Zvolena, blízko dedinky Hrochoť, sa nachádza obrovský balvan, ktorý môže konkurovať aj Čertovej skale. Počuli ste už o ňom? Možno vás inšpirujeme na malý výlet.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Obrovský prírodný úkaz neďaleko Zvolena. Bátovský balvan sa oplatí vidieť
7
Galéria
Foto: Eva Drugdová / Zdroj: Dnes24.sk

Nedávno sme vás informovali o prírodnom unikáte Čertovej skale, ktorá sa nachádza neďaleko Zvolena v prírodnej rezervácii Boky. Tentoraz sme objavili ďalší výtvor prírody, ktorý je síce menej známy, no nedá sa prehliadnuť. Je to prírodná pamiatka v Chránenej krajinnej oblasti Poľana, nazývaná Bátovský balvan.

Hoci sa k balvanu dá dostať aj na aute, je to vynikajúci tip na výlet pre priaznivcov cyklotúry či turistiky. Nachádza sa neďaleko obce Hrochoť a ak sa chcete pokochať okolitou prírodou, môžete auto odstaviť už tam. Cyklisti sa tam dostanú, pokiaľ sa vyberú na veľký okruh Poľanou. Obrovský balvan neprehliadnete, keďže sa nachádza v blízkosti cesty, ktorá vedie z Hrochote do osady Kyslinky. Pre turistov je trasa označená modrou značkou. Najprv sa prejdete dole do doliny Hučava, ktorá odvádza všetku vodu z kráteru Poľany do riečky Slatiny a prídete k takzvanému „Hrochotskému mlynu“. Odtiaľ ešte asi tri kilometre a narazíte na obrovské skalisko.

Bátovský balvan je osamotený, mohutný, 14 metrov vysoký a 8 metrov široký aglomerátový kamenný blok. V starších štvrtohorách zvetral a zrútil sa do doliny. Skala sa zastavila na sedimentoch údolnej nivy potoka a ďalšiemu zvetrávaniu zatiaľ celkom dobre odolala. Medzi spevneným sopečným materiálom vidieť typickú sopečnú bombu hruškovitého tvaru, ktorá svedčí o tom, že v čase dopadu bola ešte v polotekutom stave. Skala je v hornej časti dokonca porastená trávou a niekoľkými brezami či borovicami. Stromčeky sú však kvôli nedostatku pôdneho substrátu zakrpatené. Pozoruhodné je tiež fotografovanie v blízkosti balvanu, keď si človek pripadá úplne maličký. Celkový vzhľad narúša len elektrické vedenie, ktoré sa nachádza v priamej blízkosti balvanu.

Bátovský balvan je naozaj unikátny prírodný výtvor a je potrebné zachovať jeho estetickú a vedeckú hodnotu. Je súčasťou nádhernej a takmer neporušenej stredoslovenskej prírody, Chránená oblasť Poľana je ohromujúca, ale pomerne divoká súčasť nášho vulkanického treťohorného dedičstva. Ukrýva mnoho tajomstiev a krás a zaslúži si náš obdiv a šetrné zaobchádzanie a zachovanie aj pre ďalšie generácie.

V priloženej galérii si môžete pozrieť ohromnú veľkosť Bátovského balvana!

V OBRAZOCH: Ohromný prírodný balvan neďaleko Zvolena
7
Galéria
Foto: Eva Drugdová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM