Regióny

FOTO: Oltár Majstra Pavla z Levoče je vytesaný do ľadovej krásy

Sochy v gotickom štýle, detailné línie a dielo pripomínajúce oltár Majstra Pavla z Levoče. Ak máte cestu do Vysokých Tatier, nenechajte si ujsť atrakciu na Hrebienku.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Oltár Majstra Pavla z Levoče je vytesaný do ľadovej krásy
42
Galéria
Zdroj: Peter Handzuš

Tatranský ľadový dóm na Hrebienku vo Vysokých Tatrách je pre návštevníkov už otvorený. Špeciálne chladenie pod kupolou ukrýva 90 ton ľadu v 720 ľadových blokoch, ktoré 15 sochári spolu s pomocníkmi premenili počas troch týždňov na dielo s témou spišskej gotiky.

Tony ľadu

Už štvrtý rok bude táto atrakcia zimnej sezóny v slovenských veľhorách lákať návštevníkov. Tatranský dóm je oproti minulému roku opäť väčší.

Na jeho stavbu bolo použitých o 20 ton viac ľadu ako minulý rok, ktoré boli v štyroch kamiónoch dovezené na Hrebienok od začiatku novembra, pričom posledná dodávka dorazila na Martina 11. novembra.

Hlavným staviteľom diela s témou spišskej gotiky je sochár Adam Bakoš, ktorý sa tejto pozície zhostil už po druhý raz, keďže si úlohu hlavného staviteľa tatranského unikátu vyskúšal aj minulý rok.

Hodiny práce

Počas tvorby ľadovej krásy pracovali sochári desať až 12 hodín denne pri teplote okolo mínus sedem stupňov Celzia v špeciálnej kupole, ktorá chráni dielo pred teplým počasím a vďaka klimatizácii tak udržuje teplotu stabilne pod nulou.

Za takmer tri týždne stavitelia vytvorili gotický chrám, ktorého súčasťou je oltár so sochou Panny Márie so žehnajúcim Ježišom či socha Majstra Pavla z Levoče, ktorá sa nachádza v klenbách napravo od oltára, ako aj ďalšie sochy na oltári s témou spišskej gotiky ako socha sv. Jakuba, sv. Barbory, sv. Márie Magdalény či sv. Antona Pustovníka.

Zdroj: TASR

Ľadové dielo je doplnené umeleckými výplňami gotických okien, ktorých autorom je Achilleas Sdoukos. "Mojou úlohou bolo dostať do jedného diela sakrálny motív, čo symbolizuje Bohorodička v centrálnom okne, spolu s motívmi našich Tatier, ktorými sú Kriváň a plesnivec v bočných oknách, a vytvoriť tak niečo výnimočné. Snažil som sa v skle zachytiť význam tohto majestátneho oltára ako symbolu tohto miesta,“ opísal Achilleas Sdoukos.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM