Eliška Šándorová Kultúra Rôzne

FOTO: Pani Janka svojimi obrazmi pootvorila nostalgické okná do minulosti Horehronia

Ak brázdite po jarmokoch či rôznych obecných slávnostiach, možno už obrázky pani Janky zdobia aj vašu domácnosť či chatu. Ak nie, o dôvod viac ísť na najbližšie podujatie.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Pani Janka svojimi obrazmi pootvorila nostalgické okná do minulosti Horehronia
14
Galéria
Zdroj: horehronie.sk , J. Schwarzbacherová

Rôzne farby a odtiene, ale predovšetkým láska k domovine. Aj to už na prvý pohľad sála z milých obrázkov pani Janky Schwarzbacherovej, ktorá je známa najmä vďaka svojim olejomaľbám s obrazmi zo života ľudí na Horehroní z minulosti. Jej výtvory ste mohli vidieť na rôznych podujatiach či pri návšteve Horehronského mú­zea.

Prostredníctvom šikovných rúk tejto maliarky, ktorá žije na Horehroní v Hornej Lehote, sa archívne fotografie premietajú do obrazov, ktoré zaujmú každého milovníka či pamätníka spôsobu života z čias dávno minulých.

Heľpa, Polomka, Závadka nad Hronom, Čierny Balog, Kysuca, Bacúch, Pohorelá, Šumiac, Horná Lehota, či iné známe horehronské obce. Možno na obrázkoch nájdete i svoju domovinu či domček prarodičov.

„Svojej profesii sa venujem len príležitostne. A odkedy maľujem? Odvtedy, čo som prvýkrát chytila ceruzku do ľavej ruky. Tak je to už veľmi dávno. Väčšinou je to olejomaľba, no radosť mi robí i akvarel. Mám rada jarné zurčiace bystriny, nespútanú voľnosť koní. A drevenice,“ píše o sebe pani Janka, ktorej prácu si môžete pozrieť aj na jej stránke.

A práve drevenice, ktoré vám namaľuje aj na objednávku, nás nostalgicky vtiahnu do spomienok. Z jej maliarskeho plátna pochádzajú aj krásne obrazy prírody, kvetov, výjav zo života z minulosti v obci Polomka či obrázky zvierat. A prečo práve drevenice?

„No skúste zavrieť oči, odmyslite si tento umelý, unáhlený svet a predstavte si, že sa len tak s niekým rozprávate, sedíte na lavičke s nohami ponorenými do prachu priedomia…,“ píše Janka a poéziou v slovách nepoprie svoju umeleckú dušu.

Najbližšie sa s pani Jankou a jej veľkými aj malými dielkami budete môcť stretnúť vo Vydrovskej doline na podujatí Deň stromu už tento víkend 14. júla 2018.

Zdroj a foto: horehronie.sk, obrazy-drevenice.sk

Obrazy J. Schwarzbacherovej
14
Galéria
Zdroj: J. Schwarzbacherová
Zdroj: brezno.dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM