Zlatica Gregorová Rôzne Zo Slovenska

FOTO. Pani Valika Gállová má svoj svet: Masky a kostýmy, kam sa len pozriete

Pre majiteľku požičovne nič nie je nemožné. Kostým vám napasuje hneď, ako vstúpite do dverí.

Ilustračný obrázok k článku FOTO. Pani Valika Gállová má svoj svet: Masky a kostýmy, kam sa len pozriete
Foto: Zlatica Gregorová

Pozná ju mnoho tunajších aj cezpoľných ľudí. Pani Valéria Gállová pracovala v jasličkách, kde šili karnevalové kostýmy pre deti a neskôr sa dostala k ďalšej kreatívnej práci, ktorá je jej srdcovkou už 16 rokov. Jej kráľovstvo hýri všemožnými farbami a maskami od výmyslu sveta.

Má vyše tisícdvesto kostýmov

Ako pani Valika povedala, po 89´roku ostala bez zamestnania. Nastúpila do Večierky, kde bola predsedníčkou Zväzu žien a opäť pokračovala vo vytváraní kostýmov a masiek a verná je im až podnes. Od roku 2002 má svoju požičovňu v Šali. Prvý kostým, čo ušila, bol strašiak. „Kostýmov mám 1254. Všetko si zapisujem, lebo musím si viesť evidenciu, viem presne, koľko mám. Z toho veľa je aj vyradených. Každý rok sa niečo vyradí, niečo mi zničia a keď to už neviem zašiť, musím vyradiť,“ prezradila pani Valéria Gállová. Maľbami po stenách aj strope dotvorila svoje rozprávkové kráľovstvo.

Počas roka pani Valika vyrobí viac ako stovku nových kostýmov. Niektoré aj kupuje, iné vlastnoručne šije a tých je väčšina. Decké aj dospelé kostýmy šije doma, vo svojej komôrke. Krajčírke, návrhárke aj majiteľke požičovne masiek a kostýmov pani Valike veľmi pomáhajú aj členovia jej rodiny. Manžel vraj okrem toho, že jej uvarí skvelé jedlo aj pomôže pri šití. Ako pani Valika hovorí, dnes už je ponuka látok u nás lepšia, kedysi niektoré druhy musela prácne zháňať. Najmä keď potrebovala lesklé druhy, vyšívané a pod. S látkami ju zásobuje jej dcéra, ktoré žije v Holandsku.

Letia policajti aj Spidermani

Na otázku, čo bolo trendom tejto sezóny medzi kostýmami, pani Valika povedala, že zatiaľ čo vlani išli na dračku mníšky, kardináli, farári, tak tento rok bol veľký záujem o prevleky policajtov, hasičov, záchranári, obyvateľov cudzích krajín, cowbojov a deti obľubujú kostýmy Spidermana, Batmana. Sezónne masky má vo viacerých kusoch, ako napr. Mikuláša, čerta a pod. „Musela som policajtov aj vojakov došívať, aby som mala dosť kostýmov. Musím pozerať všetky rozprávky. Zoberiem telefón a už aj pozerám, čo a ako. Musím mať prehľad. Napríklad aj baroko a rokoko musím poznať, ktorý gróf či kráľ tam patrí,“ prezrádza pani Valika.

Šije aj zlatou niťou

Rada spomína na kostým Márie Terézie, ktorej kostým vyšívala zlatou niťou. Starý šijací stroj majiteľke požičovne vydržal 25 rokov, ale s novými nie je príliš spokojná. Kostýmy pani Valika perie podľa druhu a potreby. Dokonca šije aj na zákazku. Ak by ste mali záujem, ozvite sa jej v letných mesiacoch. Práve vtedy má na šitie najviac času. Čiperná dôchodkyňa sa teda nenudí. O zábavu počas celého dňa má postarané.

FOTO. Pani Valika Gállová má svoj svet: Masky a kostýmy, kam sa len pozriete
52
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM