ELA Zo Slovenska

FOTO: Počasie potrápilo aj Slovensko: Búrky a povodne zaplavili cesty a aj niektoré obce

Nielen krajiny západnej Európy, ale aj Slovensko pocítili extrémy počasia. Našťastie, s menšími škodami ako v Nemecku, Belgicku či Česku.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Počasie potrápilo aj Slovensko: Búrky a povodne zaplavili cesty a aj niektoré obce
7
Galéria
Zdroj: iMeteo.sk/Alexandra Vrtochová

Búrky na Slovensku úradovali už od rána. Najskôr sa vyskytli dopoludnia na východe. Od poludnia sa k nim pridal aj stred územia a takto popoludní aj západ.

Kým na spomínanom východe nespôsobili rozsiahlejšie škody, popoludní priniesli do sninského okresu „len“ väčšie krúpy, na ostatnom území úradujú poriadne.

Na strednom Slovensku búrky ochromili dopravu, polámali stromy a zaplavili úseky ciest.

Hasiči zasahovali aj na ceste pri jaskyni Domica v okrese Rožňava, kde voda po búrke zaplavila časť cesty, ktorá ostala neprejazdná. Ako pre TASR uviedol operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Košiciach, voda zaplavila i jedno vozidlo, posádka z neho stihla ujsť. Hasiči následne podľa jeho slov evakuovali dvoch dospelých a dve deti od vchodu jaskyne na bezpečné miesto.

Hladina Dunaja stúpa

Hladina riek Dunaj a Morava na území Bratislavy naďalej stúpa. Hladina by mala podľa meteorológov kulminovať v pondelok (19.7.) v skorých ranných hodinách na úrovni zhruba 700 centimetrov na Dunaji. TASR o tom v nedeľu informovala hovorkyňa hlavného mesta Katarína Rajčanová.

Podľa mesta zatiaľ táto úroveň hladiny nepredstavuje vážne riziko záplav zastavaných území v Bratislave.

„Situáciu ale dôsledne monitorujeme spolu so Slovenským vodohospodárskym podnikom a Hasičským a záchranným zborom, ktoré v prípade potreby zodpovedajú aj za rozmiestňovanie protipovodňových zábran,“ uviedla Rajčanová s dôvetkom, že o prípadných zmenách hydrologickej predpovede budú informovať.

Doplnila, že súčasná hladina riek aktuálne zaplavuje inundačné územia najmä v okolí Devínskej Novej Vsi, Devína, Petržalky, Rusoviec a Čunova, ktoré sú zároveň aj významnými liahniskami komárov.

Počas nasledujúceho týždňa bude preto mesto podľa slov hovorkyne vykonávať rozsiahle zásahy larvicídom BTI, aby sa minimalizovalo kalamitné liahnutie záplavových komárov.

Voda sa liala

Na strednom Slovensku búrky úradovali aj v obci Kečovo, ktorá leží v okrese Rožňava na hraniciach s Maďarskom. Okrem intenzívnych zrážok boli búrky sprevádzané aj krúpami.

„Voda tam zaplavila dvory rodinných domov, niekoľko pivníc, ale aj samotné ulice. Blízke zrážkomerné stanice tam v priebehu popoludnia namerali aj cez 30 mm zrážok,“ informuje iMeteo.sk.

Najväčšie škody búrky spôsobili v Hamuliakove, Jelke a okolí Šamorína. Silný vietor navyše v Šamoríne strhol časť strechy z miestnej čerpacej stanice.

Zasahovali hasiči

Hasiči v súvislosti s nepriaznivou poveternostnou situáciou uskutočnili doposiaľ 114 výjazdov. TASR o tom v nedeľu večer informovala Katarína Križanová z komunikačného oddelenia Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ).

Priblížila, že najvážnejšia situácia je momentálne v Trnavskom kraji, kde bola ich pomoc potrebná pri 50 udalostiach, z toho až 41-krát zasahovali v okrese Dunajská Streda. V Banskobystrickom kraji hasičov vyslali k 27 udalostiam, pri ktorých odstraňovali následky prietrže mračien.

V Bratislavskom kraji zasahovali 14-krát, v Nitrianskom kraji boli vyslaní k 13 udalostiam a v Žilinskom kraji bola ich pomoc potrebná osemkrát.

„Vo väčšine prípadov odstraňovali popadané stromy z vozidiel, cestných komunikácií a elektrických vedení a odčerpávali vodu zo zatopených ulíc a pivníc. V niekoľkých prípadoch zasahovali pri strhnutých strechách,“ uviedla.

Pri týchto udalostiach zasahovalo doposiaľ takmer 100 príslušníkov HaZZ a viac ako 70 dobrovoľných hasičov. Na mnohých miestach naďalej zasahujú.

Viac fotografií nájdete v galérii pod VIDEOM.

Súvisiace články

Zdroj: YouTube.com
Búrky v Banskobystrickom kraji - 18. júla 2021
7
Galéria
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM