Jakub Forgács Regióny Zo Slovenska

FOTO: Práce finišujú. Kostolík v Zolnej sa po rokoch opráv ukáže v plnej kráse

Klenot regiónu kedysi navštívil aj britský princ Charles. Tento rok ukončia jeho renováciu.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Práce finišujú. Kostolík v Zolnej sa po rokoch opráv ukáže v plnej kráse
2
Galéria
Zdroj: TASR

Kostolík sv. Matúša v Zolnej z 13. storočia, považovaný za jednu z najstarších zachovaných stavieb v okrese Zvolen, by po rokoch opráv a reštaurácií mal byť už tento rok návštevníkom k dispozícii v plnej kráse. Rímskokatolícky farský úrad vo Zvolene, ktorý objekt spravuje, získal totiž nedávno na obnovu exteriéru tejto národnej kultúrnej pamiatky grant z programu Obnovme si svoj dom Ministerstva kultúry SR, a to vo výške 19 900 eur.

„Obnova kostola by mala byť tým pádom ukončená,“ povedal zvolenský dekan Vojtech Nepšinský. Exteriér kostola sa opravoval na etapy od roku 2011, keď farský úrad získal na túto časť stavby prvý grant od štátu vo výške 7000 eur. Peniaze boli určené na reštaurátorský výskum kamenných prvkov a historických omietok na fasáde kostola. Nasledovali ďalšie etapy obnovy, na ktoré cirkev získala z ministerstva kultúry ďalších viac ako 50 000 eur.

Z peňazí, ktoré dostali tento rok, by sa mala ešte vynoviť fasáda veže kostola, na ktorej sa už aktuálne aj pracuje. Kostolík však napriek tomu neustále navštevujú turisti a tiež miestni veriaci. „Napríklad najbližšiu nedeľu bude omša, zasvätená patrónovi kostola, svätému Matúšovi,“ pripomenul Nepšinský.

Kostol sa od druhej svetovej vojny nevyužíval, pretože na jej konci dostal zásah bombou a bol značne poškodený. Prvé bohoslužby tam boli až v roku 1992. Potom zreštaurovali interiér, ktorý je zaujímavý nielen architektúrou, ale aj stredovekými freskami z 15. storočia, zobrazujúcimi boj svätého Juraja s drakmi. O kostol sa začali ľudia zaujímať najmä po roku 2000, keď ho navštívil britský princ Charles.

V OBRAZOCH: Tento rok ukončia renováciu kostolíka, v ktorom bol princ Charles
2
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM