Lucia Lauková Regióny

FOTO: Príroda už postupne stráca farby. Zoborské vrchy ale kvitnú doružova

Zoborské vrchy nám celoročne poskytujú pastvu pre oči. Inak tomu nie je ani koncom leta. Dôkazom sú fotografie, na ktorých vidíme miesta posiate ružovými kvetmi.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Príroda už postupne stráca farby. Zoborské vrchy ale kvitnú doružova
Zdroj: Jaroslav Košťál

Milovníci prírody sa môžu krásou lesov nad mestom Nitra kochať prakticky celoročne. Aj v čase keď pôdu štedro pokryje mráz, či konáre stromov zdobí vrstva snehu. Zimné výstupy no Zobor či okolité vrchy majú svoje čaro. Na jar sa prebúdzajú aj vzácne druhy rastlín, ako Peniažtek slovenský či Kosatce nízke.

Koncom leta, keď už by sme farby čakali až na jeseň, kvitnú vresoviská. Podľa slov Jaroslava Košťála, botanika Chránenej krajinnej oblasti Ponitrie sú vresoviská jedným z najzaujímavejších biotopov v okolí Nitry. „Koncom leta, keď už príroda postupné stráca farby, ožívajú naopak vresoviská a zafarbujú sa do ružova,“ uviedol Jaroslav Koštál.

Výskyt vresovísk

Ako nás ďalej informoval botanik Jaroslav Koštál, vresoviská vznikli ako náhradná vegetácia po dubinách na extrémne chudobných pôdach, napr. kremencoch s nedostatkom živín. „Na ich vznik mala vplyv v minulosti často aj pastva. V okolí Nitry ich možno vidieť na kremencových hôrkach, napr. aj v masíve Zobora, Malej skalky a v celom pohorí Tribeč. Presnejší výskyt vresovísk v Zoborských vrchoch je znázornený napr. aj na ortofotomape na informačnej tabuli v areáli liečebného ústavu pod Zoborom,“ povedal Jaroslav Koštál.

Typické pre Škótsko

Podľa slov botanika Jaroslava Koštála sú vresoviská charakteristickým typom vegetácie pre západnú Európu a krajiny v blízkosti Atlantického oceánu s vlhkou oceanickou klímou.„Na Slovensku sa vyskytujú iba sporadicky. Aj napriek nízkemu počtu druhov rastlín, ktoré sa v nich vyskytujú, patria medzi vzácnejšie biotopy a predstavujú tak malú ukážku západoeurópskej vegetácie, aká je typická napr. v Škótsku, Anglicku alebo štátoch Beneluxu,“ informoval nás botanik Jaroslav Koštál.

Zákonom chránené

Stráž nad týmto vzácnym biotopom, drží aj zákon. „Vresoviská (dryheaths) boli zaradené medzi európsky významné biotopy, sú zákonom chránené a ich spoločenská hodnota je 15,93 €/m2,“ dodal botanik Jaroslav Koštál.

Pozrite si fotografie rozkvitnutých vresovísk v priloženej galérii!

FOTO: Príroda už postupne stráca farby. Zoborské vrchy, ale kvitnú doružova
4
Galéria
Zdroj: Jaroslav Košťál
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM