Správy

VIDEO + FOTO: Protesty Za slušné Slovensko pokračujú, ľudia sa tentoraz zišli na Námestí slobody

Ľudia prišli s transparentami, na ktorých boli nápisy ako napríklad: „Fico je Kočner” či „Velebnosti jdu blejt”.

Zdroj: Dnes24.sk

Po viac ako šesťmesačnej prestávke pokračovali protesty v dvanástich slovenských mestách a v piatich mestách v zahraničí.

Dôveryhodná vláda

Protest v Bratislave prebiehal na Námestí slobody. Organizátori žiadali novú a dôveryhodnú vládu, ktorá nie je prepojená s organizovaným zločinom.

Na pódiu sa striedali rečníci, pripomínali prepojenia na najvyššie miesta, ktoré odhalilo zverejnenie Threemy.

Rečníci pripomínali aj klimatickú hrozbu.

Herec Juraj Kemka ironicky zdôraznili, že na námestí vydržia ľudia protestovať, i keď nemajú t(h)reemu.

Na javisku sa striedali herci K. Tormova, T. Pauhofova, B. Farkaš, režisér J. Nvota. Tomáš Maštalír čítal list od súrodencov Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

Vyšetrenie vraždy

Zhromaždenie Za Slušné Slovensko stále volá po nezávislom vyšetrení vraždy a ďalších káuz, ktoré vyplynuli z komunikácie Mariana K., obvineného z objednávky vraždy Kuciaka.

Iniciatíva na námestí vyzývala špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika, aby odstúpil zo svojej funkcie. „Keďže ho nikto nemôže odvolať, apelujeme priamo na neho. Roky vieme, že tento človek na prokuratúre nemá čo robiť. Mal by vyvodiť zodpovednosť a odstúpiť,“ uviedla organizátorka protestov Za slušné Slovensko Karolína Farská.

Avizovala, že iniciatíva chce začať mobilizačnú kampaň k budúcoročným parlamentným voľbám. Chcú, aby ľudia šli voliť a volili zodpovedne. Farská priblížila, že v rámci kampane budú chodiť po Slovensku.

Protest sa po vystúpení ďalších rečníkov krátko po 19:00 hod. pomaly končí. Zaznieva slovenská hymna z úst Juraja Benetina z kapely Korben Dallas. Ľudia tiež hymnu spievajú a svietia mobilnými telefónmi.

12 miest Slovenska

Zhromaždenia Za slušné Slovensko sa okrem Bratislavy konali v ďalších 11 slovenských mestách, ako aj v piatich mestách v zahraničí. Zhromaždenia sa konajú od roku 2018, od vraždy investigatívneho novinára a jeho snúbenice, ktorých zastrelili v ich dome vo Veľkej Mači.

Protest Za slušné Slovensko (september 2019)
20
Galéria

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM