Regióny Futbal

FOTO + VIDEO: S výstavbou futbalového štadióna sa začne na jeseň

Mesto Košice očakáva, že s ďalšou realizačnou činnosťou na stavbe Košická futbalová aréna (KFA) sa začne na jeseň tohto roka. Príprava výstavby je v termíne.

Ilustračný obrázok k článku FOTO + VIDEO: S výstavbou futbalového štadióna sa začne na jeseň
9
Galéria
Zdroj: TASR

Výstavba štadióna bola rozdelená do viacerých etáp. „Nultá etapa – príprava územia, bola stavebne ukončená a skolaudovaná. Pre prvú etapu výstavby štadióna bude na základe projektu pre stavebné povolenie začatá inžinierska činnosť pre zabezpečenie stavebných povolení. Až na základe právoplatnosti týchto povolení môže byť začatá aj ďalšia realizačná činnosť,“ hovorí vedúci komunikačného oddelenia magistrátu Jozef Marko.

Kolaudácia do konca roka 2019

„Termín ukončenia stavebných prác a skolaudovanie štadióna v 1. etape je dohodnutý do konca roka 2019. Táto etapa bude dokončená v plánovanom termíne,“ uviedol Marko s tým, že v rámci nej bude vybudovaná západná a východná tribúna s prestrešením a osvetlením hracej plochy. „Zároveň sa vybuduje prevádzkový blok pri západnej tribúne. Kapacita štadióna bude po dokončení 1. etapy necelých 6000 divákov,“

Príprava územia zahŕňala odstránenie spevnených plôch v rámci riešeného územia, vrátane objektov a rozvodov na nich situovaných, odstránenie trávnatého porastu, zemné výkopové práce spojené s vytvorením základovej jamy pre centrálne ihrisko arény, hrubé terénne úpravy, nevyhnutné preložky existujúcich podzemných rozvodov, ako aj zhotovenie nových prípojok a potrebných inžinierskych si­etí.

Náklady stavby v prvej etape sú viac ako 14,11 milióna eur. Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR poskytuje zo štátneho rozpočtu na výstavbu a technické zhodnotenie futbalového štadióna dotáciu vo výške štyri milióny eur a Ministerstvo financií SR rozhodlo o návratnej finančnej výpomoci vo výške osem miliónov eur na financovanie výstavby futbalového štadióna.

Financovanie aj z iných zdrojov

„Rozdiel v disponibilných a chýbajúcich finančných prostriedkoch na realizáciu chce Košická Futbalová Aréna, a. s., zabezpečiť z finančných zdrojov mimo rozpočtu mesta Košice. KFA, a. s., na tejto možnosti v súčasnosti intenzívne pracuje,“ vysvetlil.

„Doba pre realizáciu 2. a 3. etapy výstavby KFA je so zhotoviteľom zmluvne stanovená na desať mesiacov, samozrejme, za predpokladu, že bude zabezpečené financovanie 2. a 3. etapy stavby KFA,“ dodal.

KFA bude mať po dokončení 3. etapy kapacitu necelých 13.000 divákov a celkové náklady na výstavbu budú predstavovať 19,47 milióna eur.

Stavenisko Košickej futbalovej arény
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM