Jaroslava Parašínová Regióny Rôzne

FOTO: Stanka pomáha Brezňanom, zbaviť sa stresu. Učarovala jej powerjoga

Joga je jej životným štýlom. Zjednotiť telo, myseľ a ducha pomáha aj ľuďom navôkol seba. Prinášame vám rozhovor so Stankou!

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Stanka pomáha Brezňanom, zbaviť sa stresu. Učarovala jej powerjoga
7
Galéria
Foto: Jaroslava Parašínová / Zdroj: brezno.dnes24.sk

Pre Stanku Steinbachovú je joga životným štýlom už sedem rokov. Je názoru, že táto meditačná prax, pochádzajúca pôvodne zo starovekej a stredovekej Indie, je stvorená pre všetkých a že vek tu nerozhoduje. Rokmi získané vedomosti a skúsenosti podáva aj iným. Venuje sa lektorstvu a cvičeniu najmä s dospelými. V minulosti ale viedla aj krúžok jogy pre deti. Pochádza z Česka, no zamilovala si Brezno a konkrétne obec Hronec, kde býva. Hodiny jogy vedie v Brezne aj vo Valaskej.

Ako si sa k joge dostala?

Nikdy predtým som k nej nejak zvlášť neinklinovala. Jedného dňa sme sa ale s mojou kolegyňou v Prahe rozhodli navštíviť jedno z miestnych joga centier. Chceli sme si to vyskúšať na vlastnej koži. Hneď po prvej hodine mi bolo jasné, že sa jej aj naďalej chcem venovať. Zhruba po troch rokoch cvičenia som sa rozhodla absolvovať inštruktorský kurz powerjogy.

Čo to vlastne powerjoga je?

Narozdiel od pôvodnej, vznikla v Európe, na západ od Indie. Upokojí myseľ, a preto je ideálnym nástrojom pre ľudí, ktorí sú v strese. Powerjoga je dynamickejšia než Hatha joga. Vo všeobecnosti napomáha nájsť harmóniu a rovnováhu v samom sebe. Učí nás aj správnemu dýchaniu. Dýchanie a pohyb sú jej najdôležitejšími piliermi. Tak ako život nemôže byť bez dýchania, ani joga. Pohyby a pozície sa odborne nazývajú ásany. Telo nielen spružňujú, ale aj posilňujú.

Čo sa ti na joge páči najviac?

Úžasná je v tom, že každému dáva priestor, uspôsobiť si ju samému sebe, aby sa človek cítil dobre. Ľudí často odradia konkrétne ásany, teda znázornenia pohybu, ktoré vidia napríklad na internete. Kúzlo je ale v tom, že každú ásanu si každý môže robiť podľa svojho tela tak, aby sa cítil príjemne a necítil bolesť. Pohyby nemajú byť o tom, aby vyzerali ako z obrázku.

Cvičíš s klientmi aj doma?

V minulosti tomu bolo tak. Počas leta sme cvičili na našej záhrade. Do skupiny však pribudlo viacero nových ľudí. Okrem toho, že potrebujeme väčší priestor, hodiny smerujem skôr do Valaskej a Brezna aj preto, lebo Hronec je vzdialenejší a nie každý to prostredie pozná.

Počas minulého leta sa možno aj niektorí z vás zúčastnili cvičenia jogy v Brezne, priamo v mestskom parku. Aj tu sa angažovala práve Stanka a vyzeralo to takto:

Foto: Stanislav Spáč / Zdroj: brezno.dnes24.sk

V čom je joga na čerstvom vzduchu lepšia?

Pod pojmom joga, v sanskrite rozumieme spojenie a jednota. Snaha nájsť rovnováhu v samom sebe. Každý nádych nás spája s nebom a každý výdych so zemou. Je to teda spojenie, kde my sme v strede. Pokiaľ cvičíte na čerstvom vzduchu, pocítite veľký rozdiel. Človek priamo prijíma slnečné lúče, vníma vietor, či počuje spev vtáčikov. Toto spojenie v nás vyvolá väčší pocit uvoľnenia. Cvičí sa tak omnoho lepšie a príjemnejšie. Ľudia sú po skončení hodiny na vzduchu veľmi šťastní a spokojní.

.slovo joga v sanskrtu znamena spojenie, jednota…snazime sa najst rovnovahu v sami sebe…kazdy nadych nas spojuje s nebom a kazdy vydych so zemou, a to je to spojenie a,my sme v strede…

V priloženej fotogalérii si môžete pozrieť fotografie z tohtoročného cvičenia so Stankou vo Valaskej!

V OBRAZOCH: Brezňanom joga nie je cudzia
7
Galéria
Foto: Jaroslava Parašínová
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM