Rôzne

FOTO umenia kuchárok prešovských škôl a zariadení: Nádhera, čo vytvorili z jedla

Kuchárky prešovských škôl a školských zariadení opäť predviedli svoju kreativitu a zručnosti pri príprave chutných a okulahodiacich jedál. Pozrite si ich.

Ilustračný obrázok k článku FOTO umenia kuchárok prešovských škôl a zariadení: Nádhera, čo vytvorili z jedla
8
Galéria

V rámci Svetového dňa výživy mesto Prešov ocenilo nielen ich tvorivosť, ale aj náročnú prácu.

Kulinárske podujatie Svetový deň výživy napísalo už svoj 12. ročník a tento rok sa nieslo v znamení zeleninových jedál a hesla – Prevencia proti chorobám prostredníctvom zdravej výživy. Prešovské kuchárky pri tejto príležitosti uvarili zeleninové špeciality a pripravili vynikajúce šaláty pre 400 hostí.

Recepty môžu konkurovať

Pridržiavali sa noriem školského stravovania a všetkých presvedčili o tom, že aj recepty zo školskej jedálne môžu poľahky konkurovať jedlám z reštaurácií.

Do prípravy sa zapojili všetky školské jedálne v meste. Súčinnosť v rámci organizácie podujatia poskytli MŠ Solivarská a MŠ Mirka Nešpora.

„Ako zriaďovateľ základných a materských škôl sa mesto Prešov neustále snaží zveľaďovať prostredie kuchýň, robiť ho krajším a bezpečnejším, dopĺňať vybavenie na prípravu stravy. Chcel by som sa v tejto chvíli poďakovať predovšetkým Vám, ktorí svoj čas a kuchárske umenie venujete príprave jedla. Napriek tomu, že aj v tento deň ste museli zabezpečiť obedy pre všetkých stravníkov v jedálňach, našli ste si čas a pripravili ste pre nás pestrú ponuku zeleninových špecialít,“ prihovoril sa prítomným druhý zástupca primátorky mesta Prešov Pavol Neupauer.

Cenu viceprimátora mesta Prešov Pavla Neupauera získal Tekvicový koláč s tvarohom a želatínou, ktorý pripravili šikovné kuchárky zo školskej jedálne MŠ Jurkovičova.

Pozitívne výsledky a prvenstvá

Mesto Prešov dlhodobo venuje zvýšenú pozornosť zdravej výžive a zdravému životnému štýlu. V tejto oblasti si už samospráva pripísala viaceré pozitívne výsledky a prvenstvá.

V roku 2015 získal Prešov prestížne ocenenie ako najlepší zriaďovateľ školských jedální v Česku a na Slovensku. Svetový deň výživy tak bol opäť ukážkou vysokej profesionality a odbornej zdatnosti personálu, ktorý denne pripravuje jedlá pre takmer 10 000 stravníkov.

Školské stravovanie v meste Prešov sa ako jedno z prvých na Slovensku zapojilo aj do projektu „Dovidenia rezne, alebo Startup modrej planéty“. Jedným z cieľov tohto projektu je podpora a nákup potravín od regionálnych producentov či nakupovanie v ekologických obaloch.

A ako to kuchárkam išlo si môžete pozrieť v obrazoch. Kliknite si fotogalériu.

Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Prešova a okolia.

Okulahodiaci pohľad na špeciality z jedla: V Prešove bol Svetový deň výživy
8
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM