Regióny

FOTO: V bratislavskej ZOO sa narodilo mláďa zubra európskeho

Zubor európsky má podľa kritérií IUCN stále status ohrozeného druhu. Niet divu, že nový prírastok pracovníkov ZOO tak potešil!

Ilustračný obrázok k článku FOTO: V bratislavskej ZOO sa narodilo mláďa zubra európskeho
Zdroj: ZOO Bratislava archív

Bratislavská ZOO sa teší z ďalšieho vzácneho prírastku. Vo štvrtok doobeda sa tu narodil malý obrík – mláďa zubra európskeho. ZOO sa radostnou novinkou pochválila na sociálnej sieti.

Vitaj na svete drobček!

„Týmto krásnym zvieratám ešte nedávno hrozilo úplné vyhynutie, no našťastie sa ich postupne podarilo navrátiť do voľnej prírody. Prispela k tomu aj naša ZOO, ktorá v roku 2004 svoju samicu Púpavu previezla do NP Poloniny v rámci celoeurópskeho projektu obnovy voľne žijúcej populácie,“ informuje ZOO.

Zubor európsky patrí medzi najväčšie európske suchozemské živočíchy. V minulosti obýval skoro celú Európu, začiatkom 20. storočia vo voľnej prírode vplyvom intenzívneho odlesňovania a neregulovaného lovu vyhynul. Udržal sa však v umelých chovoch. Z posledných 30 kusov zubrov chovaných v zajatí sa podarilo udržať celú dnešnú populáciu zubra európskeho, vyše 2000 jedincov.

V zajatí sa toto majestátne zviera dožíva približne 27 rokov. Zubor európsky má podľa kritérií IUCN (Medzinárodná únia na ochranu prírody a prírodných zdrojov, pozn. red.) stále status ohrozeného druhu. Udržanie populácie zubra a jeho návrat do voľnej prírody je podľa niektorých vedcov najvýznamnejším európskym úspechom ochrany kriticky ohrozených živočíchov.

zdroj: greenpeace.org

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM