Správy Zo Slovenska

FOTO: V Bystrici obnovili vojenský cintorín. Vyrástol na ňom úchvatný monument

Pri príležitosti stého výročia ukončenia prvej svetovej vojny sa mesto už pred niekoľkými mesiacmi pustilo do celkovej obnovy vojenského cintorína.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: V Bystrici obnovili vojenský cintorín. Vyrástol na ňom úchvatný monument
4
Galéria

Slávnostným odhalením monumentu a pietnym aktom na vojenskom cintoríne v Majeri si mesto Banská Bystrica pripomenulo v nedeľu (11.11.) o 11. hodine a 11 minúte sté výročie ukončenia prvej svetovej vojny. Dátum a čas symbolizuje deň, keď v roku 1918 bolo podpísané prímerie k ukončeniu vojny a tento deň je známy ako Deň vojnových veteránov, v posledných rokoch nazývaný tiež Deň červených makov.

Práve pri príležitosti stého výročia sa mesto už pred niekoľkými mesiacmi pustilo do celkovej obnovy tohto cintorína. Hodnota projektu po verejnom obstarávaní dosiahla takmer 380 000 eur s DPH. Monument je vyrobený z atmosférickej, pomaly korodujúcej ocele. Názory verejnosti na jeho vzhľad sa rôznia.

„Keď sme vyhlásili súťaž, chceli sme, aby autori priniesli názor na komplexné riešenie pietneho miesta, priestorové usporiadanie a novú architektonickú kvalitu s možnosťou postupnej realizácie. V rámci návrhov sa riešil i bezpečný peší a dopravný prístup. Som rád, že počas stého výročia ukončenia prvej svetovej vojny sa cintorín v Majeri stal dôstojným pietnym miestom,“ konštatoval primátor Banskej Bystrice Ján Nosko.

Vojnenský cintorín vznikol v roku 1915 pri nemocnici, v ktorej ošetrovali vojakov počas prvej svetovej vojny. V minulosti do pôvodného areálu negatívne zasiahla výstavba štátnej cesty medzi Banskou Bystricou a Breznom a k ďalšiemu zásahu došlo výstavbou objektov v severnej časti cintorína. Tento priestor postupne zarastal a časom sa zničili i náhrobky.

Pozrite si monument na vojnovom cintoríne v Majeri v priloženej fotogalérii!

V OBRAZOCH: Súčasťou vojenského cintorína v Bystrici je monument
4
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM