Jakub Forgács Šport Regióny Rôzne

FOTO: V Lučenci zápolili silné kone. Furmanské preteky pritiahli stovky návštevníkov

Furmansko-remeselnícky deň v Lučenci opäť pritiahol návštevníkov. Napriek nepriazni počasia si preteky siedmych konských záprahov prišli pozrieť mnohí Lučenčania.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: V Lučenci zápolili silné kone. Furmanské preteky pritiahli stovky návštevníkov
3
Galéria
Zdroj: TASR

Sedem konských záprahov v štyroch disciplínach sa predstavilo počas tretieho ročníka podujatia Furmansko-remeselnícky deň, ktorý sa konal v sobotu v areáli školského hospodárstva Strednej odbornej školy hotelových služieb a dopravy (SOŠ) v Lučenci. Ako informovala pedagogička a vyučujúca odbornej praxe SOŠ Danica Prepelicová, plány im trochu skomplikovalo nepriaznivé počasie s prehánkami, napriek tomu však prišlo niekoľko stoviek divákov.

„Chceli sme do Lučenca znova priniesť atmosféru furmanských pretekov, ktorá tu v okolí nemá až takú veľkú tradíciu a zároveň to spojiť aj s prezentáciou remesiel, folklóru a slovenských tradícií,“ priblížila Prepelicová. Ako dodala, v organizovaní tohto podujatia sú rozhodnutí pokračovať i naďalej a furmanské preteky usporiadať aj v ďalších rokoch.

Súťažné záprahy ťažných koní sa predstavili v štyroch disciplínach. „Vychádzajú z toho, čo furmani naozaj reálne robia v lese, kde sú ťažné kone dnes najviac využívané. Najmä pri prebierkovej ťažbe, kde sa nedá využiť mechanizácia, musí totiž kôň vytiahnuť vyťažené drevo bez toho, aby poškodil mladý porast či polámal stromčeky,“ načrtol Ján Siman z Asociácie furmanov Slovenska, ktorá podujatie organizovala spolu so SOŠ.

Pozrite si zábery z pretekov konských záprahov v priloženej fotogalérii!

V OBRAZOCH: Lučenčanov pritiahli preteky konských záprahov
3
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM