Kristína Kožiaková Regióny

FOTO: Vdychuje život vlne a bavlnke. Šikovná Breznianka v ROZHOVORE

Beuš držala prvýkrát háčik, keď mala 10 rokov. Háčkovanie je prirástlo k srdcu. Čo bolo pre ňu najťažším orieškom a kde čerpá inšpirácie? Viac v rozhovore!

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Vdychuje život vlne a bavlnke. Šikovná Breznianka v ROZHOVORE
Zdroj: Bea Babicová

Bea Babičová (23) je rodená Brezňanka, ktorá momentálne študuje na vysokej škole. Má však zaujímavé hobby. Háčkovaniu sa naplno venuje približne päť rokov a ako sama vraví, prerástlo do závislosti.

Čo najradšej vyrábaš?

Teraz najradšej vyrábam balóny. Tento nápad vznikol kvôli môjmu synovcovi. Lámala som si hlavu, čím ho obdarovať. Mal množstvo autíčok a stavebníc, a tak som vymýšľala niečo jedinečné. Vtedy prišiel nápad s balónom. Chcela som hlavne, aby to bol viac chlapčenský darček. Dlho som rozmýšľala nad technikou, ale námaha stála za to a teraz sú balóny najviac žiadané. Moje začiatky sa viažu hlavne k sovičkám. To bolo približne pred piatimi rokmi, vtedy bol sovičkový boom. Od malých sovičiek som sa dostala až po veľké vankúše a tie sa mi takisto prirástli k srdcu. Môžem sa na nich poriadne vyblázniť, pretože nie som obmedzená farbou ani materiálom a to ma naozaj baví.

Aké techniky najviac používaš pri svojom tvorení?

Háčkovanie, pletenie a občas aj šitie, pokiaľ potrebujem niečo dotvoriť. Je množstvo spôsobov, ako háčkovať. Materiál je veľmi variabilný a stále môžem niečo nové objavovať. Robím z vlny aj bavlny, prípadne prírodných priadzí, viskózy aj bambusu. Uháčkovať sa dá hocičo a obháčkovať tiež, takže táto voľnosť mi pri tvorení veľmi vyhovuje. Nie som nijako obmedzená.

A čo tvoja inšpirácia?

Pracovala som v obchodíku s kreatívnymi potrebami. Tam som mala množstvo inšpirácie. Často brázdim aj internet, a to ma motivuje k vymýšľaniu nových vecí.

Stíhaš školu aj tvorenie?

Toho času je menej, hlavne keď mám semester. Vtedy sa mi bohužiaľ stáva, že musím niektoré zákazky aj odmietať. Potom sa zameriavam aj na to, že vyrobím niečo, čo sa páči mne a robí mi to radosť. To potom ponúknem.

Čo bolo pre teba najťažším orieškom?

Asi to, keď som vymýšľala balón. Aby bol naozaj podľa mojich predstáv, som sa natrápila asi najviac. A celkovo, vycibrenie techniky v začiatkoch bolo náročné.

Ako si sa vlastne dostala k háčiku?

Priviedla ma k tomu moja mamina. Ona stále niečo vyrábala a háčkovala, svetríky a šály. Pliesť naučila aj moje dve staršie sestry a neskôr samozrejme aj mňa a tak mi to zostalo. Háčkovanie vnímam ako uvoľnenie a celkové zrelaxovanie a veľmi ma to baví. Háčik som držala prvýkrát keď som mala 10 – 11 rokov. Intenzívnejšie som sa začala venovať približne v 18-tich rokoch.

Môže vás zaujímať:

Šikovná Brezňanka Ľubka má krásne hobby: Stačí jej kus látky, výplň a vznikne takáto krása, FOTO

Mija (29) z Brezna sa blysla v Dűsseldorfe: V ťažkej konkurencii obstála na výbornú! FOTO

Beuš miluje tvorenie háčikom. Brošne, balóny aj vankúše mladej Brezňanky
22
Galéria
Zdroj: Bea Babicová
Zdroj: brezno.dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM