Boris Macko Regióny

FOTO: Vedeli ste, že Sándor Petőfi prežil jeseň života v Lučenci? Nešťastný

Naše mesto nemá len slávnych rodákov. Mnoho známych ľudí sa v Lučenci zastavilo, alebo nejaký čas žilo. Jedným z nich bol aj známy básnik.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Vedeli ste, že Sándor Petőfi prežil jeseň života v Lučenci? Nešťastný
Zdroj: Dnes24.sk

Mnoho ľudí prejde okolo domu na Vajanského ulici 5 bez povšimnutia. No práve tu býval v roku 1845 známy básnik Sándor Petőfi, v dome advokáta Stellera. Na pamiatku je tu aj pamätná tabuľa, ktorá básnikov pobyt v Lučenci pripomína. Podobne, ako iné známe osobnosti, ktoré sú spojené s Kubínyiho námestím.

Keď býval v Lučenci, ešte netušil, že má pred sebou len štyri roky života. Práve v roku 1845 napísal najdlhšiu prácu, ktorou bola epická báseň János Vitéz. No v rokoch 1845 a 1846 prežíval umeleckú, ale aj ľudskú krízu. V dielach z tohto obdobia cítiť pesimizmus.

Prvú básnickú zbierku vydal v roku 1844 pod názvom Versek. Ešte ten istý rok získal miesto pomocného redaktora časopisu Pesti Divatlap. Vo svojich básňach často spolu používal ľudové tradičné prvky s rytmom ľudových piesní. Smutnou zaujímavosťou je, že podľa oficiálnych prameňov sa Petőfi dožil len 26 rokov. Básnik sa prihlásil do maďarskej armády a naposledy ho videli 31. júla 1849. Doteraz sa vedú spory o tom kedy a ako zomrel. Či počas boja, alebo v ruskom zajatí.

Pozrite si v našej fotogalérii dom, kde býval Sándor Petőfi!

Čítajte tiež:

FOTO: Lučenecký rodák významne obohatil kultúru. Napriek tomu upadol do zabudnutia

FOTO: Pikoška z centra Lučenca: Viete, koľko osobností je na Kubínyiho námestí?

V budova na Vajanského v Lučenci žil aj Petőfi
10
Galéria
Foto: Boris Macko
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM