Kultúra

FOTO: Veľkolepá tanečná inscenácia Rodná zem je oslavou storočnice vzniku Československa

V tanečnej inscenácii Rodná zem choreografi troch generácií prevedú divákov Slovenskom a predstavia jeho ľudové zvyky a tradície. Je to prvá premiéra baletu v novej sezóne Štátneho divadla.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Veľkolepá tanečná inscenácia Rodná zem je oslavou storočnice vzniku Československa
16
Galéria
Zdroj: TASR

Hlavným motívom je príbeh českej dievčiny a slovenského chlapca, s ktorých vzťahom nesúhlasia rodičia dievčaťa, keďže ho chcú vydať za bohatého mládenca.

Zastúpený folklór slovenských regiónov

Príbeh sa začína v pohraničnom regióne Myjavy, pokračuje Podpoľaním, Horehroním, smerom na Liptov a potom ku goralským tradíciám. Chýbať nebude vítanie jari či cigánsky folklór až po Šariš a Zemplín. Podľa režiséra a choreografa Ondreja Šotha je košický divadelný súbor jediným na Slovensku, ktorý tancuje klasický repertoár aj folklór.

„Je to veľmi optimistická téma. Človek po predstavení odíde naplnený šťastím. Spievame tam spolu s divákmi, tí ešte nevedia, čo ich čaká. Sme hrdí, že predstavenie venujeme 100. výročiu vzniku ČSR a 90. narodeninám Juraja Kubánku, ktorý má v tom predstavení svoje tri veľké choreografie, ktorých sa zhostili tanečníci z Japonska, Maďarska a Talianska,“ pripomenul s tým, že ide o svetovú premiéru.

Na choreografii sa okrem Šotha podieľali aj Marek Šarišský a Kubánka. Českú rodinu stvárnia Jana Kolesová Hriadeľová, Jozef Marčinský a Eva Sklyarová v alternácii s Tetianou Lubskou v postave dcéry Adelky. Slovenskú rodinu znázorní Inessa Yagolnik, Martin Hammer a v úlohe syna Juraja sa predstaví Marek Šarišský v alternácii so Šimonom Stariňákom. Prierezom viacerých tanečných oblastí bude diváka sprevádzať aj celý baletný súbor ŠD Košice.

Muzika Milana Rendoša

Ako Šoth povedal, v inscenácii sa baletu skôr vyhýbal. „V podstate sú tam štylizované duetá,“ povedal s tým, že pre tanečníkov klasického baletu bol prechod do folklóru náročný – rýchly pohyb im do nôh nešiel. „Slovenský folklór je veľký originál. Je taký poctivý, že človek verí tomu, že ľudia na Slovenku na tých poliach dreli a boli poctiví ľudia, pretože ten folklór je veľmi poctivý a ťažký,“ dodal.

Podobný názor má aj jedna z protagonistiek Eva Sklyarová, ktorá, ako hovorí, sa preorientovala na folklór jednoduchšie ako tanečníci zo zahraničia. „Tým, že som si to už vyskúšala v Jánošíkovi, mám trošku iný pohybový systém ako súbor. Ten to má veľmi ťažké, lebo sa musel úplne pohybovo preorientovať,“ vysvetlila. Zároveň dodala, že obľubuje scénický tanec štylizovaný do folklóru.

Okrem reprodukovanej hudby z diel Svetozára Stračinu, Tibora Andrašovana či Jána Cikkera bude niektoré choreografie sprevádzať živá ľudová hudba v podaní Muziky Milana Rendoša.

Premiéra baletu Rodná zem bude v piatok 30. novembra v Historickej budove Štátneho divadla Košice o 19.00 h.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM