Regióny Kultúra

FOTO, VIDEO: Letecký súboj a legendárny tank T-34/85, Nitra si užila ukážky bojov

Víkend v Nitre patril aj milovníkom vojenskej techniky a histórie. V priestoroch Slovenského poľnohospodárskeho múzea sa mohli preniesť do dobových vojenských táborov a pozrieť si aj rekonštrukcie bojov z II. svetovej vojny.

Ilustračný obrázok k článku FOTO, VIDEO: Letecký súboj a legendárny tank T-34/85, Nitra si užila ukážky bojov
63
Galéria
Foto: Rastislav Búgel

Všetko sa začalo v sobotu 26. mája. Od 10.00 hodiny do 13.00 hodiny boli návštevníkom múzea k dispozícii prehliadky zbraní a vojenskej techniky. Záujemcovia si mohli vystavené exponáty pozrieť v dobových vojenských táboroch.

Okrem vojenských ukážok návštevníkov potešila aj aktivita Veterán Car Club Nitra, ktorý priniesol niekoľko zaujímavých automobilových veteránov.

Najmenší sa mohli povoziť parným vlakom Nitrianskej poľnej železnice a pozrieť si Slovenské poľnohospodárske múzeum.

Pokračovanie článku a video pod galériou!

Ukážky historických bojov z 2. svetovej vojny
63
Galéria
Foto: Rastislav Búgel

Hlavným bodom programu však boli rekonštrukcie vojenských bojov. Tie prišli na rad o 13.00 hodine, kedy sa pred zrakom divákov začala prvá ukážka. Návštevníci podujatia si v nej mohli pozrieť vojenské cvičenie protichemickej jednotky z roku 1978.

Približne o hodinu neskôr odštartoval zlatý klinec programu – rekonštrukcie bojov z II. svetovej vojny.

Práve hlavná ukážka zachytávala oslobodenie fiktívnej obce, ktorá sa nachádzala medzi Nitrou a Sereďou. V dedine si posádku vytvorila nemecká armáda, ktorá miestnych obyvateľov posielala do pracovných táborov. O malú chvíľu začalo pravé bojové peklo. Postupujúca sovietska armáda zatlačila Nemcov za podpory legendárneho tanku T-34/85. Nad hlavami divákov sa v rovnakom čase uskutočňoval letecký súboj.

Foto: Rastislav Búgel

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM