Svet Zo zahraničia

FOTO: Vo Washingtone sa konal štátny pohreb Georgea Busha staršieho

Pozvaní hostia sa v stredu v Národnej katedrále vo Washingtone naposledy rozlúčili s Georgeom Herbertom Walkerom Bushom, 41. prezidentom Spojených štátov, ktorý zomrel 29. novembra vo veku 94. rokov. Informovala o tom spravodajská televízia CNN.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Vo Washingtone sa konal štátny pohreb Georgea Busha staršieho
6
Galéria
Zdroj: TASR

Truhlu s telesnými pozostatkami Georgea H. W. Busha previezli z rotundy washingtonského Kapitolu, kde bola vystavená od pondelka, do Národnej katedrály, kam sa s ním prišli rozlúčiť jeho rodinní príslušníci vrátane jeho syna a zároveň 43. amerického prezidenta Georgea Busha mladšieho s manželkou Laurou.

Medzi smútočnými hosťami bol súčasný šéf Bieleho domu Donald Trump s manželkou Melaniou a traja jeho predchodcovia Barack Obama s manželkou Michelle, Bill Clinton s manželkou a bývalou ministerkou zahraničných vecí Hillary Clintonovou a momentálne najstarší žijúci bývalý prezident USA Jimmy Carter.

Ďalšími smútočnými hosťami boli okrem iných bývalý viceprezident Joe Biden či predseda Snemovne reprezentantov amerického Kongresu Paul Ryan.

Okrem amerických politikov, príslušníkov všetkých zložiek amerických ozbrojených síl a priateľov sa štátneho pohrebu Georgea H. W. Busha vo Washingtone zúčastnili viacerí súčasní a bývalí svetoví lídri vrátane jordánskeho kráľa Abdalláha II., následníka britského princa Charlesa, nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, bývalého britského premiéra Johna Majora, poľského prezidenta Andrzeja Dudu či jeho predchodcu Lecha Walesu.

„Bol naším štítom v ťažkých hodinách, ktorý sa sám nepokladal dokonalého, avšak zanechal nám dokonalejšiu Úniu. Jeho život bol životom leva, ktorý nás nielen chránil, ale aj miloval,“ povedal vo svojej chváloreči životopisec zosnulého amerického prezidenta Jon Meacham, ktorý vyzdvihol aj Bushovo hrdinstvo v časoch druhej svetovej vojny, keď pôsobil ako vojnový pilot.

S príhovorom vystúpil i bývalý kanadský premiér Brian Mulroney, ktorý bol osobným priateľom Georgea H. W. Busha a jeho manželky Barbary. Okrem politických schopností Georgea Busha, ktoré musel preukázať koncom 80. a začiatkom 90. rokov, keď dochádzalo k významným dejinným udalostiam v Európe a vo svete, vyzdvihol svojho priateľa aj ako priekopníka rozumnej environmentálnej politiky.

„Plný plyn a dobre sa vyspať,“ charakterizoval v chváloreči zosnulého George Bush mladší, ktorý ho zároveň vyzdvihol ako skvelého otca, starého otca, vojaka a prezidenta.

Nemôžeme svojim deťom zanechať len väčšie autá, musíme ich naučiť, čo to znamená byť lojálny,“ citoval svojho otca George Bush mladší.

Z Národnej katedrály vo Washingtone previezli truhlu s telesnými pozostatkami Georgea H. W. Busha zahalenú americkou štátnou zástavou ešte v stredu na Andrewsovu leteckú základňu, odkiaľ ju prezidentským leteckým špeciálom prepravili do jeho domovského mesta Houston v americkom štáte Texas, kde sa vo štvrtok bude konať pohreb.

Vo Washingtone sa konal štátny pohreb Georgea Busha staršieho
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM