Eva Drugdová Regióny

FOTO: Vo Zvolene vyrástol máj už v predstihu. Stavanie poznačila smutná udalosť

Tradíciu stavania mája si na Technickej univerzite vo Zvolene uctievajú každý rok. Tentokrát však bola o čosi smutnejšia, ako inokedy.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Vo Zvolene vyrástol máj už v predstihu. Stavanie poznačila smutná udalosť
18
Galéria
Foto: Eva Drugdová / Zdroj: Dnes24.sk

Stavanie mája bolo kedysi obľúbenou tradíciou na slovenských dedinách, keď sa mládenci predvečer 1. mája vybrali pred dom dievčiny. Pod jej okno zasadili vysoký strom vyzdobený stužkami, aby jej dali najavo svoj záujem o ňu. Chlapci chodievali väčšinou v skupinkách, pretože postaviť vysoký máj nebola vždy ľahká úloha. Na Technickej univerzite sa stavanie mája stáva taktiež tradíciou.

Milá akcia prebiehala pred univerzitou už po niekoľkýkrát. A mládenci mali veru čo robiť, aby sa im vysoký máj podarilo postaviť. Podujatie po celý čas sprevádzali ľudové piesne súboru Poľana a samotné stavanie sa dialo za sprievodu dychovky.

Tohtoročné stavanie však bolo poznačené smutnou udalosťou, keďže v noci z utorka na stredu zahynul pri tragickej nehode študent bakalárskeho štúdia Technickej univerzity. Nešťastnú udalosť spomenul vo svojom príhovore dekan Lesníckej fakulty Viliam Pichler a pamiatku študenta si prítomní uctili minútou ticha.

Vo svojom príhovore kládol dekan dôraz na to, že žiť treba naplno a tešiť sa z každého okamihu, pretože nikdy nevieme, čo nás postretne. Preto sa snažil aj toto milé podujatie viesť v pozitívnom duchu.

Po slove dekana nasledovalo samotné stavanie mája a študenti Lesníckej fakulty mali veru čo robiť. Na stavaní štíhleho, ale obrovského stromu sa podieľalo okolo 30 mládencov a na pomoc pribiehali aj okolostojaci. Nakoniec sa to však podarilo. Posledné upevňovanie a na záver slávnostný krst šampanským a prípitok dekana Pichlera. Program sa ukončil tak ako sa aj začal ľudovými piesňami speváckeho zboru Poľana.

Foto zo stavania mája si môžete pozrieť v priloženej galérii!

V OBRAZOCH: Pred Technickou univerzitou vo Zvolene vyrástol máj
18
Galéria
Foto: Eva Drugdová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM