Kristína Kožiaková Regióny

FOTO: Zelený klenot Horehronia. Čo ukrýva tajomný Dobročský prales?

Patrí medzi najstaršie u nás, ľudská ruka na neho už dlho nesiahla, do jeho vnútra sa dostanú len vyvolení. Dobročský prales je európskym unikátom.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Zelený klenot Horehronia. Čo ukrýva tajomný Dobročský prales?
Zdroj: O.Z. Vydra

Nájdete ho v doline Brôtovo, asi 6 km za obcou Dobroč, v nadmorskej výške 720 až 1000 metrov. Jeho jadro, do ktorého človek vôbec nesmie zasahovať, je chránené od roku 1913.

Unikátna malá sovička

Pokiaľ sa chcete vybrať na prechádzku okolo Dobročského pralesa, budete potrebovať sprievodcu. Stačí sa ohlásiť deň vopred.

„Samotná prehliadka trvá hodinku až dve. Ide sa náučným chodníkom po hranici pralesa. Dnu sa nedostanete vzhľadom na to, že je tam najvyšší stupeň ochrany,“ prezradila nám Lucia Ištvanová z Občianskeho združenia Vydra.

„Počas prehliadky máte krásny výhľad po okolí na Vrchy, Lom, Drábsko a takisto je krásny výhľad na Poľanu. Ľahko natrafíte na stopy po medveďovi či vlkovi. Medzi unikáty pralesa patrí určite Kuvičok vrabčí. Je to malá, približne 10 centimetrová sovička, ktorá žije len v Dobročskom pralese,“ konkretizovala Ištvanová.

Len pre odborníkov

Dobročský prales je pre širokú laickú verejnosť tak trošku symbolom tajomnosti. Od r. 1996 je v platnosti zákaz Ministerstva životného prostredia SR pre voľný vstup verejnosti do rezervácie. Vstup je povolený výnimkou. Odborníci a environmentálne orientované výpravy môžu do útrob pralesa nazrieť len s odborným sprievodcom.

Národná prírodná rezervácia Dobročský prales získala v roku 1998 Európsky diplom, ktorý musí každých 5 rokov znova obhájiť. To nie je možné inak ako jemným a šetrným organizovaním návštev a rovnako šetrným obhospodarovaním okolitých hospodárskych lesných porastov.

Môže vás zaujímať: Pralesy pri Brezne sa majú chrániť. Rozhodnutie súdu dalo šancu takmer 500 hektárom

Pamätná staručká jedľa

Už v roku 1997 experti Rady Európy konštatovali, takýto jedľovo-bukový prales sa v západnej Európe už nikde nevyskytuje. Dobročský prales preslávila okrem iného aj tzv. „dobročská jedľa“.

V roku 1964, keď ju zlomil vietor, mala vek 450 rokov, priemer kmeňa vo výške 130 cm nad zemou dosahoval 193 cm, obvod takmer sedem metrov a jej výška bola 56 metrov.

A uprostred divej prírody nájdeme aj ďalšie obrie stromy. Najvyššia jedľa, ktorá vyschla v roku 1984, mala hrúbku 156 cm a výšku 58 metrov. Najhrubší smrek dosahuje hrúbku 137 cm, buk 118 cm, javor 135 cm, brest 95 cm a jaseň 64 cm. Zaujímavá je aj fauna. Vyskytuje sa tam nielen jelenia a srnčia zver, ale aj medveď hnedý, rys ostrovid, mačka divá a ďalšie dravce.

Vo fotogalérii si pozrite krásne fotografie z okolia Dobročského pralesa.

Zdroj: Lesy SR/Dnes24

Dobročský prales - exkurzia do divočiny
1
Galéria
FOTO:Unikátny prales len pár kilometrov od Brezna
18
Galéria
Zdroj: O.Z. Vydra
Zdroj: brezno.dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM