Eva Drugdová Regióny Rôzne

FOTO: Zvolenský fotograf o cvakaní svadieb: Veľmi rád rozprávam príbeh svojím pohľadom

Svadobná sezóna je v plnom prúde. Stretli sme sa s človekom, ktorý sa počas dňa D snaží zachytiť príbeh a emócie. Prinášame vám rozhovor s fotografom Martinom Almášim.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Zvolenský fotograf o cvakaní svadieb: Veľmi rád rozprávam príbeh svojím pohľadom
33
Galéria
Foto: Martin Almáši

Zvolenského fotografa Martina Almášiho čaká rušné obdobie. Najradšej totiž fotí svadby, ktoré sú momentálne v plnom prúde. Pri fotení je pre neho dôležité zachytiť príbeh a emócie zaľúbencov. Nemá rád, keď je všetko rovnaké a snaží sa spraviť každý svadobný deň výnimočným. Čím sa odlišuje svadobné fotenie od iných a na akom netradičnom mieste už fotil zaľúbencov? Všetko sa dozviete v našom rozhovore.

Ako ste sa dostali k foteniu?

K foteniu ma naviedol môj dedko, keď mi dal prvý foťák. Povedal mi, nech si vytváram svoje spomienky. Zo začiatku to bolo len také cvakanie kade tade. Až neskôr som zistil, že ma veľmi baví fotiť ľudí. Pritom som aj zostal. Fotenie ľudí a občas nejaká reklamná fotografia. Pripomenul som si, aké čaro mala pre mňa fotografia, keď som bol malý. A zároveň som už nefotil všetko. Našiel som si to svoje, fotil som ľudí.

Aké bolo vaše prvé fotenie svadby? Vyšlo podľa očakávaní?

Prvé fotenie vyšlo nad očakávania. Na úplne prvom svadobnom fotení, ktoré nebolo komerčné, som bol ako druhý fotograf. Keďže to bolo po dlhšej prestávke, potreboval som sa sám rozbehnúť. Nejako naštartovať a oživiť si svoje techniky, moje videnie. To bolo v roku 2009. Znova som zistil, že fotenie je to, čo ma baví, čo vo mne zostalo a driemalo. Zase som to vypustil na povrch.

Líši sa svadobné fotenie od iných?

Áno. V tom, že celý deň je to pre mňa úžasná atmosféra a improvizácia. Veľa naplánovaných vecí sa môže občas aj trošičku zmeniť. Či je tam nejaký časový posun alebo zmena čohokoľvek v programe. Svadobná fotka zahŕňa niekoľko štýlov, od produktovej fotografie, keď sa fotia dekorácie, svadobné šaty, prstienky, až po fotenie portrétov nevesty a ženícha. Potom je tam reportáž. Ja veľmi rád rozprávam príbeh a rozprávam ho svojím pohľadom. Ľudia, ktorí dostanú moje fotky, dostanú môj osobný pohľad na to, ako prežijem a precítim ich deň.

Takže prežívate svadbu spolu so svadobčanmi? Spomeniete si pritom aj na svoj svadobný deň?

Áno, prežívam, cez hľadáčik fotoaparátu. Môj svadobný deň ma nakopol v tom, že fotky, ktoré nám vytvoril fotograf, sa mi nepáčili. Nepáčili sa veľmi ani mojej manželke. Vtedy som si uvedomil, že v minulosti som vytváral reportáž. Príbeh a emócie som zachytával veľmi dobrým spôsobom. Myslím si, že to bola pre mňa taká značka. Ukázala mi, že viem dobre fotiť a vrátil som sa k tomu, čo ma baví.

Používate pri svadobných fotografiách aj nejaké rekvizity?

Kde tu áno, no vyhýbam sa tomu, keď môžem. Mojim zámerom nie je robiť pásovú výrobu a nafotiť každý pár s rovnakou pózou a s rovnakými rekvizitami. Chcem do toho dať emócie. Sú to oni, kto sú na fotografiách. A čím osobnejšie to je, tým som spokojnejší a v konečnom dôsledku aj ľudia, ktorých fotím. Aj tie portrétne fotky sú urobené v takom duchu, že to vyzerá, akoby som bol niekto, kto prechádza okolo a zachytím dvoch ľudí v objatiach či v bozkoch.

Máte vo Zvolene alebo okolí nejaké obľúbené miesta, kde fotíte zaľúbencov?

Miest je veľa. Nie všetky sa každému páčia, takže to konzultujem veľmi osobne. A konkrétne miesta? Zvolenský zámok je veľmi pekný. U svadobčanov veľmi obľúbený a rád tam nachádzam miesta, ktoré nie sú až tak okukané. Robím úplne s každým miestom, na ktoré idem fotiť. Mojim cieľom je do každého záberu vniesť niečo nové a osobné.

Zažili ste aj nejaké netradičné miesto fotenia?

Veľmi zaujímavé bolo, keď sme sa rozprávali s jedným párom, ktorý som fotil minulú jeseň. Asi niekoľko mesiacov pred svadbou mi hovorili, že majú radi prírodu, tak sme hľadali miesta s prírodou. No bolo asi týždeň do svadby a dozvedel som sa, že sú horolezci. Opýtal som teda, ako to vidia, keď pôjdeme na lezeckú stenu. Nakoniec to dali perfektne. Obuli si horolezecké lezačky, vyliezli do nejakých dvoch metrov a urobil som fotky zo zeme. Potom som ich fotil zvrchu.

Máte aj iné záľuby okrem fotenia?

Veľmi rád čítam knihy, vzdelávam sa a dovoľujem si tvrdiť, že za vzdelávanie dávam viac, ako sú niektorí ľudia ochotní dať za auto. Knihy, tréningy rôzneho druhu. Rovnako sám vzdelávam iných, robím fotokurzy alebo workshopy. Sú zamerané aj na to, aby si fotograf zlepšil svoje komunikačné schopnosti voči klientom a vedel ľudí namotivovať či dostať do tých správnych emócií.

Pozrite si v priloženej galérii krásne svadobné fotky Martina Almášiho!

V OBRAZOCH: Príbehy fotografa Martina Almášiho
33
Galéria
Zdroj: Martin Almáši
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM