Zo Slovenska

FOTO: Zvýšený smog v ovzduší stále ohrozuje viaceré mestá, najmä na východe

Na nepriaznivú smogovú situáciu v Prievidzi, Veľkej Ide (okres Košice-okolie), Jelšave (okres Revúca), Prešove a v okolí týchto miest upozorňuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Zvýšený smog v ovzduší stále ohrozuje viaceré mestá, najmä na východe
10
Galéria
Zdroj: TASR

Vydal signál „upozornenie“ – prvý stupeň smogovej situácie, keďže nameral prekročenie prahu koncentrácie častíc dva po sebe nasledujúce dni.

Zároveň predpokladá rast koncentrácie prachových častíc v ovzduší. Informoval o tom dnes hovorca SHMÚ Ivan Garčár.

Ešte pár dní

V Prievidzi, Veľkej Ide, Jelšave a Prešove, ako uviedol SHMÚ, pretrvávajú nepriaznivé podmienky pre rozptyl častíc PM10. Slovensko je stále pod vplyvom rozsiahlej tlakovej výše a podľa meteorologickej prognózy nie je predpoklad výraznejšieho zlepšenia rozptylových podmienok dnes a v stredu (1.2.).

Zlepšenie by malo podľa SHMÚ nastať snežením dnes popoludní, a to pre sever stredného Slovenska, a v stredu 1. februára pre východné Slovensko.

Vplyv na zdravie

Zhoršenú smogovú situáciu môžu pocítiť najmä najcitlivejšie skupiny obyvateľstva, ktorými sú starší ľudia, osoby s ochoreniami dýchacej a srdcovo-cievnej sústavy, alergici, astmatici, najmenšie deti a tehotné ženy.

Akútne účinky sa u citlivých osôb môžu prejavovať vo forme dráždenia očí, nosa a hrdla, bolesťami hlavy, kašľom a u astmatikov záchvatmi a príznakmi z dráždenia dýchacích ciest. Pri dlhodobom vystavovaní organizmu zvýšenej koncentrácii častíc PM10 hrozia chronické účinky.

Prejavujú sa zápalovými ochoreniami dýchacích ciest a pľúc, zvýšením pohotovosti na alergickú reakciu a poruchami odolnosti organizmu.

Tieto skupiny obyvateľstva by mali v čase smogovej situácie obmedziť pohyb a fyzickú námahu vonku, skrátiť vetranie a nevykonávať aktivity, pri ktorých unikajú do ovzdušia znečisťujúce látky, teda napríklad natieranie, lepenie, brúsenie, prášenie, fajčenie, voľné spaľovanie.

Smogová situácia v Košiciach
10
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM