Daniel Palacka Kultúra

Fotografka Vanda na prvého mája pred Nežnou: Husák do toho!

Prvé máje pred Novembrom 89 sa mnohým natrvalo vryli do pamäti. Vanda Mesiariková, prievidzská fotografka, si spomína na to, ako ju dedko musel so sprievodu urýchlene stiahnuť. Kričala nevhodné heslá :) Prečítajte si rozhovor a pozrite jej fotky, ktoré našli inšpiráciu aj v tomto období.

Ilustračný obrázok k článku Fotografka Vanda na prvého mája pred Nežnou: Husák do toho!
Zdroj: Dnes24.sk

Vanda Mesiariková získala na výstave amatérskych fotografii Prizma 2014 niekoľko ocenení. My vám prinášame s touto umelkyňou exkluzívny rozhovor s ukážkami jej tvorby, ktoré boli uverejnené na výstave.

Informácie o výstave amatérskych fotografii Prizma 2014 sme vám preniesli v TOMTO článku. Dnes tu pre vás máme pripravený rozhovor a ukážku tvorby ocenenej Vandy Mesiarikovej.

Niečo o vás…

Pochádzam z Prievidze, tu i žijem. Moja tvorba je hybridom v oblasti vizuálneho umenia. Študujem ho za pochodu života. Svoju činnosť sústreďujem v občianskom združení Ars Preuge. Vyhľadávam výzvy, ešte radšej experimentujem. Už niekoľko rokov sa pohybuje na území divadla, fotografie a filmu.

Podieľala som sa na organizácii niekoľkých multižánrových festivalov a fotografických výstav, ktorých som i spoluautorkou. Svojimi fotografiami pravidelne prispievam do internetového časopisu iLemon. Ako producentka som spolupracovala s Braňom Gilanom na videoklipe pre slovenskú kapelu H.I.N.T. V roku 2013 som odrežírovala svoj prvý krátky film Medzi vrstvami.

Čo vás priviedlo k fotografovaniu?

Vždy som fotila, hlbšie k fotke som sa dostala keď som objavila svet lomografie, čo je životný štýl točiaci sa okolo analógovej fotografie. Prišlo mi to atraktívne, tak som skúmala a skúšala až hra prerástla k potrebe technického zdokonalovania sa a prešla som na digitál.

Ako dlho sa fotografovaniu venujete?

Fotografovaniu sa venujem približne 5 rokov.

Čo najradšej fotíte?

Snažím sa mať skúsenosti z každej oblasti fotografie, preto často fotím koncerty, udalosti, fashion, ale i rodinné fotografie a portréty. Najbližšie mi je konceptuálna fotografia, pretože pri nej stojí v popredí motív, alebo emócia ktorú chcem vyjadriť. Nie sú tu žiadne pravidlá, fantázia je základ.

Máte svoju obľúbenú fotografiu na ktorú ste hrdá?

Nemám svoju obľúbenú fotografiu. Každá má pre mňa špecifický význam.

Aké ocenenie ste získali na Prizma 2014?

  1. miesto čiernobiela fotografia za fotku Fragile
  2. miesto farebná fotografia za fotky Pioniersky sľub 1,2

Ako vznikli fotografie Pioniersky sľub 1 a 2?

Pioniersky sľub 1,2 je z pripravovaného konceptuálneho setu fotografií na tému ideologického fanatizmu mládeže obdobia komunizmu. Čerpala som priamo z rozloženia samotného textu pionierskeho sľubu.

Boli ste pionierkou? :)

Bola som pionierka, ale veľmi si na to obdobie nespomínam. Vybavujú sa mi prvomájové oslavy keď som bola v sprievode​, divná sukňa, ktorú som musela obliecť na začiatku a na konci školského roka. Žiadne konšpirácie. Moju jedinú anarchiu mi rozprávali rodičia, bola som malá a môj dedko musel so mnou utekať domov, pretože som si spojila zápasy v hádzanej s prvomájovým sprievodom a skandovala som na okoloidúci sprievod s mávátkami a portrétmi: „Husák do toho!“

Kde čerpáte inšpiráciu pre fotografie

Inšpiráciu pre fotografie čerpám hlavne z ľudí, ktorých fotím. Často sú to moji priatelia a veľa ich pocitov a nálad z daného obdobia sa odráža v mojich fotografiách.

Aké máte iné záujmy okrem fotografovania?

Zaujímam sa o film. Ako som už spomínala podieľala som sa na výrobe experimentálneho videa Lomomatrix a Fotomatrix, ako producentka som spolupracovala s Braňom Gilanom na videoklipe pre slovenskú kapelu H.I.N.T. a v roku 2013 som režírovala svoj prvý krátky hraný film Medzi vrstvami. Tento film získal 3 miesto na medzinárodnom festivale filmov Unica a zúčastnil sa niekoľkých ďalších zahraničných festivalov ako Opavský Páv alebo Uppsala International Short Film Festival vo Švédsku.

Ďaľšie zaujímavé informácie o Vande Mesiarikovej a jej tvorbe môžete nájsť na TEJTO webovej adrese.

Foto: Vanda Mesiariková

Vanda Mesiariková a jej tvorba (Prizma 2014)
9
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM