Monika Hanigovská Zo Slovenska

Parádne zážitky v Trnave: Ľudia si užili rozšírenú realitu i kreslenie vo vzduchu

V Trnave si v ostatných dňoch prišli na svoje nadšenci rôznych technologických vymožeností. Ľudia si mohli užiť rozšírenú realitu a zďaleka nie iba to.

Ilustračný obrázok k článku Parádne zážitky v Trnave: Ľudia si užili rozšírenú realitu i kreslenie vo vzduchu
39
Galéria
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

V Trnave sa totiž uskutočnil trojdňový herný festival UniCon. Pripravili ho študenti z Fakulty masmediálnej komunikácie UCM. Konal sa v dňoch 17. – 19. februára a to konkrétne v priestoroch bývalej ZŠ v Jame. Boli sme sa pozrieť, ako to na mieste počas neho vyzeralo.

V budove uvedenej bývalej základnej školy festival obsadil všetky tri poschodia aj obe telocvične. Program lákal na niekoľko technických noviniek, spoločenské hry, retro zábavu, ale aj množstvo zaujímavých panelových diskusií. Podujatie si nenechali ujsť nielen domáci Trnavčania, či Slováci, na chodbách bývalej ZŠ bolo počuť dokonca aj cudzie reči.

Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Realistický zážitok

Na hernom festivale si mohli návštevníci dopriať poriadnu dávku virtuálnej reality. Zaujímavý zážitok ponúkol HTC Vive, ktorý sa skladal z okuliarov na virtuálnu realitu a ovládačov, ktoré tak nahradili rôzne bojové ale aj zábavné, až relaxačné funkcie.

„Zariadenie poskytuje rôzne zábavné funkcie. Napríklad kreslenie v priestore, podmorský svet, kde môžete plávať, či potápať sa, ďalej sú v ponuke rôzne strielačky. Taktiež tie dva ovládače, ktoré majú hráči v rukách počas hry, priamo nahrádzajú čokoľvek, napríklad tenisovú raketu, či pištoľ,“ povedala pre náš spravodajský portál Paula Setnická, ktorá obsluhovala túto technickú hračku.

Návštevníci si mohli dopriať nielen hrací zážitok, ale vyskúšať si aj napríklad 360° sledovanie, čo dodalo hraciemu priestoru naozaj realistický zážitok. Obľúbené bolo napríklad relaxačné maľovanie, ktoré vykonávali hráči vo vzduchu priamo pred sebou. Hráč mohol na svoju maľbu použiť rôznorodú farebnú paletu, či kresbu doplniť o všakovaké lákavé efekty.

Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

„Je to fantastické. Kreslenie vo vzduchu vyzerá naozaj reálne. Môžete maľovať ktorýmkoľvek smerom. Túto hru si vyskúšala aj moja malá dcérka, bola nadšená. Prepadne vás aj myšlienka, že sa toho obrazu dotknete, je to lákavé, lebo to vyzerá veľmi reálne,“ prezradila nám svoje dojmy Trnavčanka Petra.

Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Pozoruhodné okuliare

Ďalšou technickou lahôdkou boli napríklad aj okuliare, ktoré vytvárali rozšírenú realitu. „Microsoft HoloLens funguje na operačnom systéme Windows. Nie je to virtuálna realita, ale je to rozšírená realita. To znamená, že zariadenie vníma priestor reálny, do ktorého pridáva ďalšie hráčske aplikácie. Používa sa to skôr na rôzne technické činnosti. Napríklad, na podobnom princípe pracujú automechanici, keď rozoberú nejaký motor, a toto zariadenie im ukazuje, ako majú motor zapojiť naspäť,“ ozrejmila nám Paula Setnická. Takúto rozšírenú realitu si mohli festivaloví nadšenci vyskúšať v posledný deň festivalu.

Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Na festivale zaujal aj PlayStation VR, ktorý lákal na virtuálnu realitu, kde sa hrali rôzne hry. Okuliare napojené na hraciu konzolu spolu s ovládačom zaručili skvelú zábavu.

„Najlepšie na tom je, že máte pred očami OLED displej s rozlíšením 1920×1080 a vďaka šošovkám získavate dojem, že sedíte pred veľkým plátnom. Perfektné je aj to, že disponujete 360-stupňovitým virtuálnym prostredím a celkovo snímanie rúk je na vysokej úrovni,“ povedal nám Bratislavčan Marek, ktorý študuje v našom meste.

Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Trojdňový festival ponúkal návštevníkom aj súťaž v cosplay – najoriginálnejšieho kostýmu obľúbenej fantasy, či hrateľného múzea videohier. Návštevníci si mohli taktiež vychutnať aj unplugged sekciu s hrami pre malých i veľkých. Pripravené boli aj tímové turnaje v esportoch, prednášky a panelové diskusie zamerané na cosplayerov, streamerov, youtuberov a ľudí z herného priemyslu.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

O zážitky bolo postarané: FOTOREPORTÁŽ z pozoruhodného festivalu v Trnave
39
Galéria
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM