Technológie

Francúzsko udelilo Google rekordnú pokutu: Spoločnosť musí zaplatiť 50 miliónov eur

Francúzsky úrad pre ochranu údajov (CNIL) udelil v pondelok (21.1.) spoločnosti Google rekordnú pokutu 50 miliónov eur za porušenie pravidiel ochrany osobných údajov. To je najväčší finančný trest, aký americké technologický gigant doteraz dostal.

Ilustračný obrázok k článku Francúzsko udelilo Google rekordnú pokutu: Spoločnosť musí zaplatiť 50 miliónov eur
7
Galéria
Zdroj: TASR

Francúzsky regulátor pokutu odôvodnil tým, že najväčší internetový vyhľadávač na svete nedostatočne a nejasne informuje používateľov o spracovaní ich osobných údajov a nezískal pritom ani ich súhlas s personalizovanými reklamami.

Francúzsko využilo novú smernicu Európskej únie o ochrane údajov (GDPR), ktorá platí od mája minulého roka. Umožňuje používateľom lepšie kontrolovať svoje osobné údaje a poskytuje regulačným úradom právomoc uložiť pokuty až do výšky 4 % z globálnych tržieb v prípade porušenia smernice.

Spoločnosť Google vo svojom vyhlásení uviedla, že ľudia od nej očakávajú vysoké štandardy v otázke transparentnosti aj kontroly. A dodala, že sa snaží splniť tieto očakávania, ako aj GDPR, a skúma svoje ďalšie kroky.

Viac technologických noviniek čítajte na www.fony.sk

Francúzske úrad CNIL pokutou reagovali na sťažnosť dvoch mimovládnych organizácií None Of Your Business (noyb) a La Quadrature du Net (LQDN), ktoré majú poverenie od 10.000 užívateľov, aby predložili tento prípad.

CNIL, známy svojou prísnou interpretáciou pravidiel ochrany osobných údajov a tiež tvrdým prístupom k internetovým spoločnostiam, výškou pokuty pre Google dosiahol rekord.

Podľa Sonie Cisséovej zo spoločnosti Linklaters, v tomto prípade nejde ani tak o výšku sumy, ako o to, že trest priamo spochybňuje obchodný model Google a bude s najväčšou pravdepodobnosťou vyžadovať, aby zásadne upravil poskytovanie svojich služieb.

Foto: ilustračné

Google
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM