Správy Zo zahraničia

Francúzsku hrozia počas zimy výpadky dodávok elektriny v domácnostiach

Francúzska premiérka Elisabeth Borneová varovala, že pri najhoršom možnom scenári by počas tejto zimy mohlo dôjsť k dvojhodinovým výpadkom elektriny v domácnostiach v dôsledku energetickej krízy, ktorú zhoršila vojna na Ukrajine.

Ilustračný obrázok k článku Francúzsku hrozia počas zimy výpadky dodávok elektriny v domácnostiach
Zdroj: unsplash.com / CC0 1.0

Borneová to povedala pre televízny kanál TMC v utorok (30. 8.) večer pred stredajším mimoriadnym zasadnutím vlády, ktoré sa zameralo na otázky súvisiace s energetikou a klímou.

Premiérka pre TMC tiež uviedla, že k situácii čiastočne prispelo aj plánované odstavenie približne polovice z 56 francúzskych jadrových reaktorov v dôsledku údržby a najmä odstránenia problémov s koróziou.

Bude chladno, hrozia problémy

Francúzsko sa spolieha na jadrovú energiu viac ako ktorákoľvek iná krajina a približne 67 % elektriny vyrába z jadra, pričom na plyn pripadá zhruba 7 %.

„Znamená to, že vyrábame menej elektriny a môžu nastať chvíle, keď bude veľmi chladno, že môžeme mať problém s dodávkou elektriny,“ povedala Borneová, podľa ktorej by v takom prípade mohlo dôjsť k zastaveniu dodávok do jednotlivých štvrtí na základe rotácie, no nie na viac ako dve hodiny.

Borneová však ubezpečila Francúzov, že plyn sa pre francúzske domácnosti obmedzovať nebude, pretože ho ľudia používajú väčšinou na vykurovanie.

Plyn by sa mohol potenciálne prideľovať firmám, ktoré sú jeho najväčšími spotrebiteľmi, povedala.

Premiérka vysvetlila, že takéto rozhodnutie by bolo vyvolané kombináciou zlých okolností vrátane zastavenia dodávok komodity z Ruska, obmedzenia dovozu skvapalneného zemného plynu a veľmi studenej zimy.

Energetická triezvosť

Ruská štátom kontrolovaná energetická spoločnosť Gazprom tento týždeň oznámila, že od štvrtka (1. 9.) pozastaví všetky dodávky plynu francúzskej spoločnosti Engie pre finančný spor. Engie uviedla, že už zabezpečila dostatok plynu na splnenie svojich záväzkov voči zákazníkom.

Francúzska ministerka pre energetickú transformáciu Agnes Pannier-Runacherová v utorok informovala, že strategické zásobníky sú naplnené na 90 %. Francúzsko v júni zaviedlo tiež plán „energetickej triezvosti“, ktorého cieľom je do roku 2024 znížiť spotrebu energie o 10 %.

Gazprom okrem toho v stredu zastavil dočasne transport plynu do Európy cez plynovod Nord Stream 1 na tri dni s odôvodnením, že ide o bežnú údržbu na kompresorovej stanici.

Prečítajte si aj:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM