Futbal

Futbaloví fanúšikovia, pozor! Nemci budú organizátorom EURO 2024

Nemecko bude organizátorom finálového turnaja EURO 2024 vo futbale. Rozhodlo o tom vo štvrtok hlasovanie členov výkonného výboru Európskej futbalovej únie (UEFA) v Nyone.

Ilustračný obrázok k článku Futbaloví fanúšikovia, pozor! Nemci budú organizátorom EURO 2024
Zdroj: TASR

Nemci, ktorí už hostili EURO 1998, resp. MS 1974 a 2006 uspeli v konkurencii jediného protikandidáta z Turecka. Hlasovalo 17 členov VV.

Turecko sa usilovalo o ME už štvrtýkrát, nepodarilo sa mu to ani pri kandidatúrach na turnaje v rokoch 2008, 2012 a 2016. Výsledok volieb nie je prekvapujúci, ešte pred nimi sa hodnotiaca správa UEFA skončila výrazne v prospech Nemcov. Problematickými bodmi tureckej kandidatúry bolo najmä dodržiavanie ľudských práv a ubytovanie. Naopak, európsky šampionát v „krajine polmesiaca“ mal väčšiu podporu u miestneho obyvateľstva než v Nemecku.

Futbal Slovensko: viac aktuálnych správ z futbalu

Turecko v porovnaní s Nemcami zaostalo aj v infraštruktúre, resp. v hľadisku kapacity štadiónov. Desať navrhovaných štadiónov v krajine štvornásobných majstrov sveta a trojnásobných majstrov Európy majú v súčte o 60 000 viac miest na sedenie než 10 tureckých arén. Z nich sedem je kapacitne menších než najmenší nemecký štadión v Düsseldorfe.

EURO v roku 2020 sa uskutoční v dvanástich mestách na celom kontinente, okrem iných aj v Mníchove.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM