Webnoviny - Svet

Gabura nepresadil dane pre banky a dôchodky matkám

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA/Michal Burza

BRATISLAVA 10. februára (WEBNOVINY) – Banky na Slovensku budú naďalej zdaňované 19-percentnou daňou z príjmu. Parlament totiž neschválil novelu zákona o dani z príjmov, ktorou chcel nezaradený poslanec, člen KDH, Peter Gabura zvýšiť bankám daň z príjmu zo súčasných 19 na 25 percent.

Slovenský právny poriadok podľa neho poskytuje bankám výsadné postavenie v ekonomickom živote, keďže bez využívania bankových služieb sa nedá uskutočniť takmer žiadna ekonomická aktivita, čo zaručuje bankám vysoké príjmy. „Je preto spravodlivé, aby tieto subjekty prispievali do spoločnej pokladne vyššou mierou ako ostatné ekonomické subjekty. Na zabezpečenie určitého štandardu dôstojného života pre každého je preto solidarita silnejších s menej úspešnými a chudobnými nevyhnutná,“ odôvodňoval.

Gabura neuspel ani s návrhom, ktorý by umožnil skorší odchod matiek do dôchodku tak, ako fungoval pred reformou penzijného systému. Teraz muži aj ženy pracujú do 62 rokov, po novom mali ženy, ktoré vychovali päť a viac detí, odchádzať do dôchodku v 53 rokoch, pri troch až štyroch deťoch v 55 rokoch, s dvoma deťmi v 57 rokoch a ak vychovali jedno dieťa, tak v 59 rokoch. Člen KDH považuje za spravodlivé, aby dôchodkový systém bral do úvahy, že ženy, ktoré vychovali deti, do tohto systému neprispievajú len platbami poistných odvodov, ale aj tým, že do systému privádzajú nových poistencov. Pripomínal, že čím viac detí žena vychovala, tým je spravidla pri výpočte výšky svojho dôchodku viac znevýhodnená a skorší odchod do dôchodku by to kompenzoval.

Plénum neschválilo ani poslancovu novelu Obchodného zákonníka, ktorou navrhoval sprehľadniť netransparentné vzťahy obchodných zmlúv medzi súkromnými spoločnosťami a štátom, respektíve inými subjektmi, hospodáriacimi s verejnými prostriedkami. Podľa jeho úpravy by sa už nemohlo utajiť zverejňovanie týchto zmlúv pre obchodné tajomstvo. „Každý, kto bude uzatvárať zmluvu s partnerom, ktorý hospodári s verejnými prostriedkami, bude musieť počítať s tým, že ustanovenia o ochrane obchodného tajomstva sa na takúto zmluvu vzťahovať nebudú,“ objasňoval nový princíp.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM