Lenka Fedorová Regióny

Galaktické názvy ulíc môžu Košičanom závidieť aj v Bajkonure: Ako sme k nim prišli?

Kreativita Košičanov nemá hraníc. Vedeli ste o tom, že sa v Košiciach môžete stretnúť aj s takýmito názvami ulíc?

Ilustračný obrázok k článku Galaktické názvy ulíc môžu Košičanom závidieť aj v Bajkonure: Ako sme k nim prišli?
Zdroj: Dnes24.sk

Východniari sú národ zaujímavý. V metropole východu tomu nie je inak, a tak sme sa pozreli na názvy ulíc, pri ktorých sa pozastaví nejeden Košičan.

Vesmír je pre nás stále vecou nepreskúmanou a Košičania sa rozhodli, že si ho urobia na Zemi. Mestská časť Košíc Nad jazerom ponúka hneď niekoľko unikátnych názvov ulíc, vďaka ktorým majú vesmír na dlani.

Galaktická, Družicová, Sputniková

Ak by vás pozval známy na návštevu a opýtali by ste sa na akej je to ulici, odpoveď by mohla byť galaktická. Nemyslite si, že si z vás robí srandu. Na sídlisku Krásna, neďaleko rieky Hornád sa naozaj nachádza ulica Galaktická. Nie je náhodou, že hneď vedľa táto ulica susedí s Meteorovou.

Ak by ste predsa len cestou zablúdili, ľahko sa vám môže stať, že sa ocitnete na neďalekej Rovníkovej, susednej Sputnikovej či dokonca Raketovej ! Aby toho nebolo málo, Košičania vás radi privítajú aj rovno na Polárnej !

Odkiaľ toľko vesmíru?

Každý názov ulice, má niekde korene, a preto sme sa rozhodli zistiť odkiaľ pochádzajú takéto unikátne názvy. Kontaktovali sme teda Miestny úrad s otázkou, či vedia, ako tieto kreatívne názvy ulíc vznikli. „Neviem vám povedať, ako vznikli, tieto názvy fungujú už dlho. Nedávno zomrel najstarší pamätník, ktorý by o tom vedel niečo viac,“ informovala nás Jaroslava Ružinská.

My sme sa s touto informáciou neuspokojili, a tak sme hľadali ďalej. Múdra wikipédia nám prezradila, že názvy ulíc na Sídlisku Krásna pochádzajú z čias existencie Sovietskeho zväzu. Ten sa zaoberal výskumom v oblasti kozmonautiky, čím sa Košice inšpirovali a na základe toho pomenovali niekoľko svojich ulíc.

Na akej netradičnej ulici bývate vy?

Môže vás zaujímať:

Podľa čoho spoznáte, že ide o obyvateľa nášho mesta? TENTO výraz my v Košiciach používame na kilá

Tínedžeri v Košiciach išli s farbou von: Päť miest, kam voláme dievčatá na prvé rande

Kozmonautické názvy ulíc v Košicach
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM