Webnoviny - Svet

Gašparovič debatoval s Janukovyčom o plyne

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA/Marián PeigerBRATISLAVA 17. júna (WEBNOVINY) – Plynová kríza podobná tej z januára 2009 by sa už nemusela opakovať.

„Veľmi ma potešilo, že prezident ubezpečil, že budú spoľahlivým partnerom v oblasti dopravy plynu a ropy cez územie Ukrajiny,“ vyhlásil slovenský prezident Ivan Gašparovič počas dnešného stretnutia s prezidentom Ukrajiny Viktorom Janukovyčom.

Janukovyč dodal, že sa dohodli na vytvorení skupiny expertov, ktorí budú spolupracovať v otázkach plynu a ropy.

Plynová kríza zasiahla Slovensko v januári 2009. Úplné zastavenie dodávok zemného plynu na Slovensko z Ruska cez Ukrajinu trvalo zhruba dva týždne. Redukcia zásobovania bola dôsledkom dlhodobého sporu medzi Kyjevom a Moskvou, týkajúceho sa cien plynu v novom roku.

Z Ruska pochádza približne štvrtina plynu pre Európsku úniu, 80 percent ruského plynu sa do Európy dostáva cez Ukrajinu.

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč je na jednodňovej oficiálnej návšteve Slovenska.

Foto: SITA/Jozef JakubčoPovolenie na pohraničný styk bude bezplatné

Slovensko je dobrý sused a stabilný partner Ukrajiny v centrálnej Európe. Spolupráca medzi oboma krajinami zaznamenala ďalší pozitívny krok, a to podpisom zmluvy o zmene dohody o malom pohraničnom styku. „Občania oboch štátov môžu bezplatne dostať povolenia na pohraničný cestovný pohyb,“ vyhlásil na stretnutí s prezidentom SR Ivanom Gašparovičom ukrajinský prezident Viktor Janukovyč, ktorý je na jednodňovej oficiálnej návšteve Slovenska.

Gašparovič konštatoval, že Slovensko podporuje Ukrajinu a chce jej pomáhať. „Je to osem mesiacov, odkedy som bol naposledy na návšteve Ukrajiny. To, že po takom krátkom čase som mohol privítať pána prezidenta Ukrajiny, svedčí o tom, že máme veľký záujem o spoluprácu.“ Obaja prezidenti na stretnutí hovorili o ďalšom rozvoji spolupráce v rámci Východného partnerstva, ale aj v oblastiach energetickej bezpečnosti.

Janukovyč sa zapísal do knihy hostí

„Slovensko bude pokračovať v budovaní svojej jadrovej energetiky, ale zvýši ochranu pri prevádzke a bezpečnosti týchto elektrární,“ uviedol slovenský prezident. Zároveň dodal, že obchod medzi oboma štátmi sa vracia do predkrízovej úrovne.

Okrem dohody o malom pohraničnom styku dnes slovenskí a ukrajinskí predstavitelia podpísali aj bilaterálne dohody o vojenských hroboch ako aj dohody o regionálnej spolupráci medzi Dnepropetrovskou oblasťou a Bratislavským samosprávnym krajom, medzi Charkovskou oblasťou a Trnavským samosprávnym krajom, medzi Záporožskou oblasťou a Banskobystrickým samosprávnym krajom.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM