Webnoviny - Svet

GAŠPAROVIČ: Rok 1968 bol úderom do našich predstáv

WEBNOVINY.SK

Prezident SR Ivan Gašparovič kladie veniec k pamätnej tabuli. Prezident si tak uctil pamiatku obetí augustových udalostí z roku 1968 po vstupe vojsk Varšavskej zmluvy na územie Československa. Foto: SITA/Jozef Jakubčo BRATISLAVA 20. augusta (WEBNOVINY) – August 1968 predstavoval úder do nových predstáv o živote Čechov a Slovákov a na dlhú dobu zabrzdil demokratický rozvoj, na ktorý sa všetci tešili a z tešenia zostal niekoľkoročný smútok, vyhlásil dnes prezident Ivan Gašparovič počas pietnej spomienky na obete 21. augusta 1968 v Bratislave.

„Je to súčasť moderných dejín Čechov a Slovákov, ktorú si musíme pripomínať, že žiť slobodne vždy niečo stojí a za tú slobodu treba vždy bojovať,“ uviedla hlava štátu. Invázia vojsk Varšavskej zmluvy do Československa podľa jeho slov všetkých prekvapila, skoro nikto neveril tomu, že sa niečo také môže stať. Čas ukázal, čo všetko museli Česi a Slováci za cestu k slobode zaplatiť. „Preto som sa prišiel aj tohto roku pokloniť k miestu, kde položili život tí, ktorí v tom čase spôsobom, ktorý bol možný, ukazovali svoj odpor k vstupu týchto vojsk. Nesmieme na to zabudnúť a budúcnosť, ktorú máme pred nami, tá musí byť vždy aj spomienkou na týchto ľudí,“ konštatoval prezident. Na augustové udalosti má aj osobné spomienky, viažu sa mu najmä s univerzitou na Šafárikovom námestí v Bratislave, kde pôsobil. Ľudia vtedy podľa neho boli spontánni a nehnevali sa ani tak na vojakov ako na tých, ktorí ich do Československa poslali. „Tí vojaci boli možno takí nešťastní ako aj my,“ dodal Gašparovič.

„Odpúšťame, ale nezabúdame,“ povedal tajomník bratislavskej organizácie Konfederácie politických väzňov Pavol Schulcz. „Tie zverstvá, ktoré boli napáchané nielen počas augustových udalostí, ale počas celej existencie totalitného režimu, to môže odpustiť len ten najvyšší, náš stvoriteľ. Ako povedal svojho času jeho jednorodený, otče, odpusť im, lebo nevedia, čo robia. A zrejme ani títo si neuvedomovali, čo robia a robili to na vlastnom národe, na vlastných ľuďoch, takže skutočná hanba,“ vysvetlil. Podľa neho o augustových udalostiach i celom systéme komunistického režimu by mali vedieť i ďalšie generácie, aby pochopili a vážili si, čo všetko museli zažiť ich rodičia a aby boli „aspoň maličkým zrniečkom ochrany, aby sa niečo také už nikdy neuskutočnilo“. Schulcz počas augusta 1968 zažil v Bratislave prestrelku na Námestí SNP, keď strieľali na kostol Milosrdných bratov. „Spomienky sú rôzne, ale hlavne tie negatívne,“ uzavrel.

V noci z 20. na 21. augusta vtrhli vojská Varšavskej zmluvy (bez Rumunska) do ČSSR. Jednotky Poľska, Maďarska, Bulharska a NDR sa neskôr stiahli, Sovietsky zväz rozmiestnil svoje vojská na území ČSSR. Stiahli sa až v roku 1991. Okupácia si vyžiadala desiatky mŕtvych a stovky zranených.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM