Marek Kravjar Správy Zo zahraničia

Gej prezidentom USA? Buttigieg šokoval, vyhral primárky v Iowe. Favorit Biden zažil debakel

Búra predsudky. Výber prezidentského kandidáta demokratov v štáte Iowa vyhral vojnový veterán z Afganistanu Pete Buttigieg. So zverejnením výsledkov mala strana technický problém.

Ilustračný obrázok k článku Gej prezidentom USA? Buttigieg šokoval, vyhral primárky v Iowe. Favorit Biden zažil debakel
Zdroj: TASR

Vojnový veterán a bývalý starosta mesta South Bendu v Indiane Pete Buttigieg vedie s 26,8 percentami hlasov. Za ním je na druhom mieste senátor Bernie Sanders s 25,2 percenta nasledovaný senátorkou Elizabeth Warrenovou s 18,4 percenta hlasov.

Niekdajší viceprezident Joe Biden, ktorý patrí k najväčším favoritom demokratického zápolenia, je zatiaľ až na štvrtom mieste s 15,4 percentami hlasov, čo sa dá označiť za debakel.

Prekvapenie primárok

„Je to mimoriadne,“ povedal Buttigieg v rozhovore pre CNN po oznámení prvých výsledkov z Iowy. „Dúfam, že to tiež niečo znamená pre mnoho ľudí, ktorí si lámu hlavu nad tým, či niekam patria, či patria do svojej komunity alebo rodiny. Toto je dôkaz, že môžete veriť v seba a v túto krajinu,“ vyhlásil Buttigieg, ktorý sa otvorene hlási k homosexualite a po boku má manžela.

Buttigieg, ktorý na rozdiel od ľavicových senátorov Sandersa a Warrenovej patrí skôr k stredu, je od začiatku kampane hodnotený analytikmi a komentátormi ako prekvapenie demokratického súboja.

Niekdajší starosta vie získavať finančnú podporu pre kampaň, darí sa mu v televíznych debatách a dokáže získavať sympatie demokratických voličov.

Víťazom na počet podporovateľov je Sanders

Sandersov volebný štáb uviedol, že je s výsledkom spokojný. Podľa zverejneného počtu podporovateľov vedie Sanders. Senátora, ako ukazujú predbežné výsledky, skutočne podporilo na zhromaždení viac ľudí. Na prepočet delegátov je na tom lepšie Buttigieg.

„Sú to delegáti štátu, ktorí rozhodujú o víťazovi straníckeho zhromaždenia v Iowe,“ poznamenal politický moderátor CNN Wolf Blitzer, keďže práve tento štát v minulosti určoval trend hlasovania aj v ostatných štátoch.

Obdobná situácia môže nastať aj v novembrových prezidentských voľbách. V roku 2016 síce demokratickú kandidátku Hillary Clintonovú volilo o tri milióny ľudí viac než republikána Donalda Trumpa, ale prezidentom sa stal Trump.

USA má totiž komplikovaný volebný systém, kde totiž nie je rozhodujúci súčet odovzdaných hlasov, ale počet voliteľov nominovaných z jednotlivých amerických štátov. Rovnaké pravidlo platí aj v prípade delegátov, ktorí straníckeho kandidáta na prezidenta vyberú.

Biden nechce na odpočinok

Obamov viceprezident Biden v čase oznámenia prvých výsledkov z Iowy poslal sponzorom e-mail, v ktorom zdôraznil, že Iowa je ešte len začiatok. „V Iowe sme bojovali tvrdo. Teraz sme v dobrej pozícii, aby sme mohli postupovať do zvyšku krajiny. Ale nie je čas na odpočinok, musíme byť pripravení pokračovať v kampani v New Hampshire, Nevade, Južnej Karolíne a ďalej. Trump medzitým neustále útočí,“ upozornil Biden v liste.

Nemenovaný podporovateľ, ktorý dlhodobo pomáha získavať peniaze Demokratickej strane, televízii CNN povedal, že výsledky z Iowy sú mätúce. „Sedíte tam a čudujete sa nad tým, ako môžu byť konečné čísla pre niekdajšieho viceprezidenta tak nízke,“ uviedol.

Tiež sa obáva, či sponzorov nezachvátila panika. Veľa si preto sľubuje od Južnej Karolíny, kde miestne černošské obyvateľstvo predstavuje asi 60 percent demokratických voličov v tamojších primárkach. A práve od černochov si sľubuje, že Bidena podporia. U Afroameričanov Buttigieg v popularite zaostáva a dá sa očakávať, že zameria svoju kampaň práve na nich, uzavrela CNN.

Text pokračuje pod príspevkom.

INSTAGRAM: Demokratický kandidát na prezidenta Pete Buttigieg (vľavo) a jeho manžel Chasten Glezman.

V Iowe sa v pondelok rozhodovalo o 41 delegátoch z celkového počtu 3 979, ktorí na letnom nominačnom zjazde demokratov budú voliť prezidentského kandidáta Demokratickej strany.

Iowa je prvým štátom, kde sa o demokratickom protikandidátovi Donalda Trumpa rozhoduje.

Zverejnenie výsledkov zdržali technické problémy s mobilnou aplikáciou. Podľa Demokratickej strany nešlo o hackerské útoky a nebola narušená bezpečnosť aplikácie. Problém sa podľa nej nachádzal v softvéri. Aplikácia správne zaznamenávala prijaté údaje, nevyvodzovala z nich ale správne alebo úplné závery.

Kto je Pete

Narodil sa v roku 1982 a má 38 rokov. „Vyštudoval prestížnu Harvardskú univerzitu ale nespráva sa nadradene. Naopak, hovorí zrozumiteľne, s prirodzeným úsmevom na tvári. Počas vojny v Afganistane slúžil ako "mariňák“. Dvakrát ho zvolili za starostu mesta postihnutého úpadkom priemyslu, ktoré v čase nástupu do funkcie pred 7 rokmi časopis Newsweek označil za „umierajúce“ a kde sa mu podarilo uskutočniť viaceré priaznivé zmeny, " opísal Buttigiega vo svojom blogu sociológ, spisovateľ, vysokoškolský pedagóg a diplomat Martin Bútora.

Hovorí ôsmimi jazykmi, je ľavák, koncertný pianista, člen miestnej liberálnej Episkopálnej cirkvi, ktorá v lanskom roku odobrila jeho manželstvo s Chastenom, stredoškolským učiteľom, ktorý mu teraz pomáha v kampani.

To, akej sexuálnej orientácie Buttigieg je, Američanov veľmi nezaujíma. Podľa tohoročného prieskumu NBC News a Wall Street Journalu 54 percentám opýtaných neprekáža, ak by sa hlavou štátu stál gej. Aj reakcie na sociálnych sieťach hovoria o tom, že ľudí viac zaujímajú jeho názory, než to, koho miluje a s kým žije.

Úspech v malomeste

V meste South Bend žije asi 45 percent nebelošské obyvateľstvo dokázal premeniť staré fabriky na technologické centrá, investovať do spustnutých štvrtí, priblížiť k sebe policajtov a ľudí zo zanedbaných častí mesta. „Demokrati v minulosti pozabudli na stredozápad ohrozený zatváraním fabrík, ponechávali opustených, nevypočutých obyvateľov ich osudu,“ hovorí.

„Cestou však nie je návrat k minulosti, aký presadzuje prezident Trump, ale otváranie nových príležitostí.“

Vystríha pred kapitalizmom Ruského typu, kde vládnu oligarchovia a vraví, že klasické ideológie dnes už nefungujú a kapitalizmus môže urobiť veľa dobrého. Chce obmedziť vplyv mocných korporácií, aby nemenili pravidlá vo svoj prospech.

„Patrím ku generácii, ktorej vari ako prvej v americkej histórii hrozí, že na tom bude ekonomicky horšie než jej rodičia,“ upozorňuje. Zasadzuje sa za vysoké štandardy vo verejnom živote, za odhaľovanie pokrytectva, za spájanie s umiernenými konzervatívcami. Je presvedčený, že Ameriku čaká hlboká, tektonická zmena – nielen v prezidentskom úrade, odkiaľ sa podľa neho vytratila vízia i slušnosť, ale v celej spoločnosti.

Je veriaci a vraví: „Narodil som sa, aby som bol užitočný.“

Po primárkach v Iowe sa zaradil medzi top favoritov na post prezidenta USA.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM