Peter Simon Správy Rôzne

Gemerská reality show: Sledujte online život bocianov v Brzotíne, FOTO a VIDEO!

Zdá sa, že bocianom sa na Gemeri zapáčilo. Do hniezda v Brzotíne sa vrátili nedávno opäť, no zaujímavosťou je aj ďalšie obsadenie hniezda pri Rožňave. Stalo sa tak po približne 15-tich rokoch!

Zdroj: Dnes24.sk

Hniezdenie bocianov a výchovu ich mláďat môžete sledovať prostredníctvom online vysielania, ktoré zabezpečuje kamera nasmerovaná na hniezdo v Brzotíne.

Okrem rôznych zaujímavostí môžete nahliadnuť aj do výchovy mláďat a to v priamom prenose. Ako informuje správa Národného parku Slovenský kras, dnešné technické vymoženosti umožňujú pozorovať život bociana bieleho priamo na jeho hniezde pomocou web kamery a internetu. Hniezdo bociana bieleho na komíne kaštieľa, sídla správy NP Slovenský kras v Brzotíne, je kamerou snímané už od roku 2010.

Pod kameru v Brzotíne prišli o niečo neskôr

Obyvatelia nášho regiónu tak majú možnosť aj tento rok nahliadnuť do intímneho života bocianov. „Práve vďaka kamere sme v roku 2016 mohli sledovať ako sa bocianí pár postaral okrem vlastného mláďaťa aj o druhé, adoptívne mláďa. A v roku 2017 sme si vďaka kamere všimli, že jedno z troch mláďat má neštandardne v chvostovom perí, ktoré je bežne čisto biele, jedno čierne pierko. Tohto roku obsadili bociany hniezdo trochu neskôr, prvá priletela samica 21. apríla a potom samec 24. apríla. Po dôkladnej úprave hniezda zniesla samica prvé vajíčko v utorok 30. 4. Keďže bociany znášajú vajíčka každý druhý deň, druhé zniesla dnes (2. 5. 2019),“ píše sa na webe správy Národného parku Slovenský kras.

Život bocianov v Brzotíne môžete sledovať online TU.

Po približne 15-tich rokoch zahniezdili aj v Slavci!

Ako pre web Rožňava24.sk uviedol zoológ Milan Olekšák, posledné hniezdenie bocianov v Slavci ochranári evidovali v roku 2004. „Vtedy sa vyliahlo jedno mláďa. Odvtedy bola hniezdna podložka prázdna a hniezdo chátralo. My sme asi pred piatimi rokmi hniezdo trošku upravili, aby sme bociany podporili a vlastne až tento rok sa to podarilo. Bociany sa na tom hniezde objavili presne 17. apríla a objavil sa tam pár, ale nezostali tam. Následne 19. apríla sa tam objavil úplne iný pár a ten tam už ostal. Samček má krúžok a zhodou okolností som ho krúžkoval ja v roku 2015 v obci Svinica (okres Košice – okolie). Je v piatom roku života. Samička je bez označenia. Zdá sa mi, že už majú aj znášku,“ hovorí pre náš web Olekšák.

Bociany sú sťahovavé vtáky, čiže odlietavajú na zimu od nás preč a prezimujú v teplých krajinách ako Afrika. Bociany majú presne určenú migračnú trasu, a vlastne z toho sa dozvedáme, že niektoré odlietavajú až na južnú časť Afriky. Ako prvé odchádzajú mladé bociany a následne za nimi odlietajú staršie, počas letu sa riadia podľa hviezd, alebo teda môžeme aj povedať, že majú kvázi akoby vrodený “radar“, podľa ktorého sa na tej ceste riadia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM