Zuzana Vajayová Futbal

Grécko - Česko: Skvelý úvod a víťazstvo Bílkovcov

Česká futbalová reprezentácia zvíťazila v utorňajšom zápase A-skupiny majstrovstiev Európy 2012 nad Gréckom 2:1. Zverenci trénera Michala Bílka po prehre v 1. kole s Rusmi (1:4) tak stále živia šancu na postup do štvrťfinále.

Český kouč Bílek urobil dve zmeny v zostave, vynechal obrancu Hubníka a stredopoliara Rezka a od začiatku poslal Limberského a Hübschmana. Portugalský kouč Grécka Santos musel oželieť zraneného Avraama Papadopoulosa a potrestaného Sokratisa Papastathopoulosa, do základu poslal veterána Fotakisa a strelca gólu Poliakom Salpingidisa.

Po debakli od Rusov mali Česi štart do druhého zápasu vo Vroclave z ríše snov, v 3. minúte po skvelom pase od Hübschmana otvoril skóre Jiráček, a v 6. minúte po spätnej prihrávke od Gebre Selassieho sa medzi dvoma stopérmi presadil vrtký Pilař. Bol to už jeho druhý gól na šampionáte. Grécka smola pokračovala aj ďalej, keď v 23. minúte odstúpil zranený brankár Costas Chalkias, ktorého nahradil Michalis Sifakis. Česi, ktorí na EURO nechýbali v ére samostatnosti ani raz, kontrolovali priebeh a zaskočení Gréci sa nevedeli presadiť, iba nakopávali vysoké lopty a chýbala im kreatívna myšlienka. V 41. minúte sa hlavou presadil Fotakis, ale gól neplatil pre milimetrový ofsajd. Vzápätí to nádejne na druhej strane skúsil dobre hrajúci Jiráček, ale nemieril presne.

Do druhého dejstva nenastúpil zranený špílmacher Čechov Tomáš Rosický. Gréci sa dostali do zápasu v 53. minúte po neuveriteľnom kikse gólmana Čecha, ktorý sa zrazil so Sivokom a lopta mu prepadla cez ruky ku Gekasovi. Ten už do prázdnej brány nezaváhal. Obraz hry sa však príliš nemenil, Gréci mali platonický tlak, ale stále to skúšali skôr nakopávanými loptami a ich súper odolával. Kazili často ľahké prihrávky a české defenzíva pracovala na rozdiel od naivného výkonu proti Rusom oveľa spoľahlivejšie. Tak to bolo až do konca zápasu, Česi dokázali zabrať v kľúčovom súboji a pripísali si na konto všetky tri body.

Hlasy:

Michal Bílek, tréner ČR: „Našli sme vo Vroclave skvelé prostredie, povzbudzovali nás aj poľskí fanúšikovia. Myslím si však, že do štvrťfinále postúpi iba jeden z dvojice Česko – Poľsko. Takže aj keď ďakujeme Poľsku za podporu, sme tu preto, aby sme vyhrali“.

Fernando Santos, tréner Grécka: „Zasa ďalší zápas, kde sme mali katastrofálny začiatok. Dva góly sme dostali strašne rýchlo. Potom sme už naháňali výsledok počas celého zápasu. V kvalifikácii sme dostávali málo gólov, a teraz sa nám deje toto. Dokázali sme síce potom nájsť už náš rytmus, ale nedokázali sme streliť druhý gól.“

Petr Jiráček, autor gólu: „Dostal som fantastickú prihrávku, snažil som sa to dať k tyči a netrafiť brankára. Podarilo sa. V prvom polčase sme mali prevahu, fanúšikovia nás tlačili. V druhom polčase sme z toho vypadli a museli sme to ubojovať. Podarilo sa, som spokojný.“

Václav Pilař, autor gólu: „Som rád, že dávam góly a pomáham mužstvu uspieť. Prekvapili sme ich, za šesť minút sme dali dva góly, to bol krásny začiatok. Mohli sme hrať v pokoji. Potom skvele zabrala defenzíva a krásne sme to ubránili.“

Zdroj (text+foto): TASR

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM